Undersökningen genomfördes mellan mars-juni 2016. Den riktar sig till personer över 65 år som antingen har insatser från Hemtjänsten eller bor på särskilt boende. Frågorna ska ge en bild över hur äldreomsorgen fungera ute i kommunerna. För Västerviks kommun är det en positiv bild som växer fram gällande hemtjänsten. Något sämre är det vad det gäller särskilt boende.
- Det är framförallt de som arbetar inom hemtjänsten som ska ta åt sig äran, säger socialchef Jörgen Olsson.
Han säger att Västerviks kommun har satsat mycket på de äldres egna önskemål om egen tid.
- Vår personal är bra på att lyssna på vilka önskemål som de äldre har och kunna ställa om från att städa till att ta en promenad med dem.
Under 2018 kommer den satsningen att utvecklas vilket innebär att vissa insatser hos de äldre inte behöver avgöras av en biståndshandläggare.
- Vill man ha något kortare eller längre tid just en dag ska det vara flexibelt. Det är i den andan som vi vill jobba.
Angelica Katsaniou (S) socialnämndens ordförande säger att "Fri tid" är sprunget från personalgruppen som senare har processats fram tillsammans med chefer och tjänstemän.
- Hade vi inte haft medarbetare som tycker om sitt jobb så mycket skulle vi inte ha så höga siffror i undersökningen.
I socialstyrelsens undersökning har 93 procent av de äldre som har hemtjänst sagt att de är nöjda. Riksgenomsnittet är 89.
När det gäller äldre som bor på särskilt boende ligger Västerviks kommun något under riksgenomsnittet. 81 punkter mot 83 som är snittet.
- Vi satsar mycket på olika aktiviteter för de äldre och vi kommer att fortsätta göra det. Just frågan om aktiviteter ligger vi högre än riksgenomsnittet. Vi vill fortsätta med att utveckla aktiviteter för äldre samtidigt som vi ska titta över hur vi kan bli bättre inom andra områden, säger Jörgen Olsson.
Han nämner att socialnämnden har satsat på fler utflyktsbussar.
- Tidigare var det bara "Tackis" som hade en buss. Nu har varje område en egen buss så att man kan åka ut och fika när det är bra väder, säger Jörgen Olsson.