Hemtjänsten trotsar snön

Tågtrafiken står stilla och delar av samhället går på knäna. Men hemtjänsten måste ta sig fram, hur mycket snö det än faller.

Västervik2018-03-01 12:15

Snöovädret sätter hemtjänsten på prov. Personalen i Västervik har svårt att ta sig fram på cyklar i snö och halka och får istället gå mellan sina brukare. Det gör att det blir omöjligt att hinna fram i tid.

- Vi måste prioritera. Det viktigaste är att våra brukare får personlig omvårdnad och mat, säger Kicki Johansson, områdeschef i Västervik.

Minst lika tufft är det för personalen på landsbygden. Även för dem är det svåra väglaget en utmaning.

- Trots omständigheterna så har det gått bra, vad jag har hört så har personalen kunnat ta sig fram till alla brukare, säger Gunilla Hveen, områdeschef i norra kommundelen.

- De tar sig fram med mycket försiktighet. Vi har även kallat in extra personal så att man alltid åker två personer i varje bil.

Under tisdagen inträffade några avåkningar, men ingen person ska ha kommit till skada.

- Vi har en ständig dialog med våra medarbetare både dagtid och kväll. Personalen är rustade med varma kläder och garderar sig lite extra, säger Gunilla Hveen.

Kontakt med räddningstjänsten

För personalen i Västervik gäller det att samordna arbetet så mycket som möjligt, enligt Kicki Johansson.

- De skjutsar varandra med bil så mycket det går. Personalen vet vad de ska göra, det är inte första gången de arbetar i det här vädret. Vi försöker alltid att hålla koll på väderprognosen och vara så förberedda som möjligt.

Man håller också kontakt med räddningstjänsten.

- Det finns alltid en tjänsteman i beredskap som vi kan kontakta, säger Kicki Johansson.

Men det går inte undvika att vissa arbetsuppgifter måste prioriteras ner.

- Det finns arbetsuppgifter som inte har lika hög prioritet just nu, exempelvis städ. Det får vi kompensera upp vid ett senare tillfälle. Jag tycker ändå att personalen klarar det bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om