Hittills lyckat försök med elchockvapen

Polisens försök med elchockvapen har pågått i snart tre månader. I majoriteten av fallen har användningen uppfyllt sitt syfte.

Västervik2018-03-23 16:30

Försöket med elchockvapen bedrivs i utvalda lokalpolisområden i polisregion Stockholm, Väst, Syd och Nord. I region Syd är det Västerviks lokalpolisområde som valts ut till försöket. Under årets första 10 veckor användes elchockvapen 88 gånger.

- I majoriteten av fallen har elchockvapnet haft avsedd effekt, det vill säga att minska våldsnivån och minska skador på den person som polisen har ingripit mot, säger polisens projektledare, Pär Wärdig i ett pressmeddelande.

- Vi följer hela tiden användningen av elchockvapnet och vi kan se flera goda exempel, till exempel har elchockvapnet använts där polisen trots förhandlingar med en gärningsperson inte har fått kontroll över situationen.

"Kommer följa upp"

Användningen av elchockvapnet skiljer sig åt bland de olika lokalpolisområdena som ingår i försöket.

- Användningen är mer frekvent i vissa lokalpolisområden jämfört med i andra av de som ingår i försöket. Vad det beror på är för tidigt att säga, men det är en av de faktorer vi kommer att följa upp under försökets gång, säger Pär Wärdig.

Elchockvapen kan bidra till att minska det dödliga våldet och våldsnivån, samt att skador på poliser och gärningsmän minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om