Hjalmarsson får fortsatt förtroende

Harald Hjalmarsson behåller sin topplacering på Moderaternas kommunlista. Partiets kretsstyrelse har beslutat att ge Hjalmarsson fortsatt förtroende, trots att Moderaterna i Norra Tjust vill få bort hans namn från valsedeln.

Harald Hjalmarsson.

Harald Hjalmarsson.

Foto: Ellinor Harrysson/Arkiv

Västervik2018-03-21 12:30

Det var sent i måndags kväll som en av de tre Moderata föreningarna i Västerviks kommun, Moderaterna i Norra Tjust, begärde att en ny nomineringsstämma ska hållas för att fastställa en ny valsedel till kommunfullmäktige. I sin hemställan skriver de att deras förtroende för Hjalmarsson är förbrukat, bland annat efter de uppgifter som framkommit i tv-programmet Uppdrag Granskning. Där uppdagades det bland annat att Hjalmarsson strukit meningar i en mejlkonversation med Björn Ulvaeus, något han till en början förnekade men senare har erkänt.

"Fanns inte stöd"

Moderaternas kretsstyrelse höll ett blixtinkallat möte på måndagskvällen och beslutet blev att Hjalmarssons namn får stå kvar på valsedeln.

- Det fanns inte stöd för att godkänna hemställan, säger Elin Landerdahl, kretsordförande.

Hon förklarar att en hemställan måste godkännas av minst en tredjedel i kretsstyrelsen för att gå vidare till förbundsstyrelsen.

- De i sin tur kan begära en extra stämma. Men nu var det inte en tredjedel som röstade med förslaget, och man kommer alltså inte att ta upp det i förbundsstyrelsen.

Vad anser du om det beslutet?

- Jag står bakom kretsstyrelsens beslut och har ingen personlig åsikt i det.

Igår var den sista dagen som kretsstyrelsen kunde fatta beslut om en extrastämma. Beslutet kan fattas senast tre veckor efter den ordinarie stämman.

- Listan som vi har nu är den som kommer att gälla fram till valet, säger Elin Landerdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om