Hjalmarsson (M) positiv till kärnreaktor i Västervik

Minst 24 av landets kommuner öppnar för ny kärnkraft på egen mark, nu när det blir fritt fram att bygga ny elproduktion. Bland dessa finns Västervik. På tisdag ska frågan diskuteras med stans företagare, uppger Harald Hjalmarsson (M).

"Vi vet att det finns en hög kvalitet i ledningsnätet i vår kommun, därför skulle det också kunna hanteras", säger Harald Hjalmarsson som ett skäl till att Västervik skulle kunna vara en framtida plats för småskalig kärnkraft. På bilden syns den numera stängda Ringhals kärnreaktor 2.

"Vi vet att det finns en hög kvalitet i ledningsnätet i vår kommun, därför skulle det också kunna hanteras", säger Harald Hjalmarsson som ett skäl till att Västervik skulle kunna vara en framtida plats för småskalig kärnkraft. På bilden syns den numera stängda Ringhals kärnreaktor 2.

Foto: TT/Martina Gradian

Västervik2023-01-22 15:47

Häromveckan beslutade regeringen att föreslå en ändring i lagen som tar bort förbudet att bygga ny kärnkraft på andra platser än där reaktorer redan finns i dag, alltså Ringhals, Oskarshamn och Forsmark.

TT har i en enkät frågat samtliga 290 kommuner: "Kan ni tänka er att bygga kärnkraft i er kommun?"

132 har svarat. 18 procent eller 24 kommuner svarar ja på den frågan. Hälften säger nej medan resten, 32 procent svarar "vet ej".

20 av 24 ja-svar kommer från kommuner som på något vis styrs av en koalition av de mest kärnkraftsvänliga partierna M, KD, L och SD.

Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västervik, svarar skriftligt:

"Finns en majoritet för småskalig kärnkraft hos oss", skriver han.

När vi når Hjalmarsson under söndagen säger han att när det nu finns en klar majoritet i kommunfullmäktige för småskalig kärnkraft i kommunen, så bör man också titta på möjligheterna för att bygga det. 

– Förut har den här frågan varit mer teoretisk men idag finns den här tekniken på marknaden. Det handlar då om mindre, säkrare och effektivare kärnkraft. När det finns en majoritet tycker jag man ska gå vidare och undersöka tillståndsbiten, bygglovsbiten och liknande. 

– Vi vet att det finns en hög kvalitet i ledningsnätet i vår kommun, därför skulle det också kunna hanteras.

undefined
Barsebäcks reaktorer är inte i drift längre. De ligger vid havet, men när det kommer till mindre reaktorer är det inte något krav.

Han säger att en sådan etablering skulle kunna innebära många nya jobb till kommunen. 

– Vi ska på tisdag träffa de största arbetsgivarna i kommunen för att diskutera näringslivsfrågor. Det här är en sådan fråga jag vill lyfta då, och höra hur det skulle ställa sig till det, och vilka möjligheter som i så fall det skulle kunna bära med sig.

Han har tidigare under valrörelsen uttalat sig positiv till "modern kärnkraft".

– Jag har varit tveksam till den typen av kärnkraftsetableringar som gjordes för 60 år sedan, men idag tycker jag att det är intressant. Det tycker jag även om andra energislag såsom vätgas och solenergi, sade han i kommunfullmäktige i september.

Bland grannkommunerna har även Valdemarsvik och Oskarshamn svarat ja på enkäten. Det är oklart hur Vimmerby och Kinda ställer sig till frågan.

Större kärnkraftsreaktorer, liksom även de större varianterna av så kallade små modulära reaktorer (SMR), kan inte byggas var som helst, det krävs någon form av kylvatten. I dag ligger Sveriges alla kärnkraftverk vid havet, såväl de i drift som de tidigare nedlagda reaktorerna i Barsebäck invid Öresund.

Men de nya tilltänkta mindre reaktorerna är fullt möjliga att bygga på andra platser, det kan räcka med en älv eller större sjö, enligt Carl Berglöf, expert på kärnkraft vid Energiföretagen.

– Det beror på storleken. De som diskuteras mest nu är de på 300 MW (större SMR), då behövs tillgång till stabil vattenkylning, säger han.

De allra minsta reaktorerna, med en effekt om ett fåtal megawatt och som även kan användas för värmeproduktion, kan däremot byggas med kylbassäng och kyltorn eller endast med luftkylning, och då blir placeringen betydligt mer flexibel, enligt Berglöf. Det öppnar för placering av kärnkraft i många kommuner som tidigare inte kommit i fråga.                                                    

Kommunerna som säger ja

Av 132 kommuner som svarat på TT:s enkät svarade 24 ja på frågan: "Kan ni tänka er att bygga kärnkraft i er kommun?"

Askersund, Eskilstuna, Grästorp, Klippan, Kristinehamn, Kungsbacka, Kävlinge, Ljusdal, Mariestad, Norrköping, Oskarshamn, Ronneby, Sjöbo, Skurup, Svenljunga, Valdemarsvik, Varberg, Västervik, Ystad, Årjäng, Åstorp, Älvdalen, Örkelljunga och Östhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!