Uppgifter: Hjalmarsson petades från riksdagslistan

Harald Hjalmarsson tackade inte alls nej till att kandidera till riksdagen. Han fick nej av nomineringskommittén. Det uppger han i en intervju med tidningen Barometern.

Moderaten Harald Hjalmarsson uppger i en intervju att han egentligen hade velat kandidera till riiksdagen, men att nomineringskommittén sade nej.

Moderaten Harald Hjalmarsson uppger i en intervju att han egentligen hade velat kandidera till riiksdagen, men att nomineringskommittén sade nej.

Foto: Arkiv

Västervik2021-10-26 20:02

När Moderaterna i Kalmar län presenterade kandidaterna till partiets riksdagslista i början av oktober saknades ett namn: Harald Hjalmarsson.

Hjalmarsson fanns på andra plats på riksdagslistan 2018, men missade riksdagen med liten marginal.

Våren 2020 gick han in som ersättare för Jan R Andersson i riksdagsarbetet, och lät efteråt väldigt entusiastisk till en riksdagskarriär. I det skenet var det överraskande att hans namn inte alls fanns med.

– Vi fick se nomineringskommitténs lista strax innan media, och blev lika chockade som alla andra över att Harald Hjalmarsson inte var med, sade kretsordförande Elin Landerdahl till VT efter att listan presenterats.

undefined
Moderaten Harald Hjalmarsson uppger i en intervju att han egentligen hade velat kandidera till riiksdagen, men att nomineringskommittén sade nej.

Hjalmarsson uppgav däremot själv att det inte varit någon dramatik. Under sommaren 2021 hade han kommit på andra tankar. Det var kommunpolitiken han ville satsa på, och därför hade han meddelat nomineringskommittén att han inte längre stod till förfogande för ett riksdagsuppdrag.

Nu tre veckor senare ger han en helt annan bild till Kalmartidningen Barometern:

– Jag blev uppringd av en tjänsteman i partiet, bara detta gör mig besviken, som kort meddelade, du står inte med på vår lista.

Tjänstemannen motiverade det med att Hjalmarsson var förknippad med en politisk skandal för fem-sex år sedan. Det handlar om Uppdrag Gransknings reportage om Slottsholmen och förlängningen av landningsbanan på Mommehål. Granskningen slutade med att Hjalmarsson fick ett strafföreläggande för tjänstefel, eftersom han maskerat meningar i några handlingar som lämnades ut till Uppdrag Granskning. 

Till oss vidhåller han att han avsade sig sin kandidatur, men...

– Jag fick via en underhandskontakt veta att jag inte skulle finnas med. Istället för att ta strid valde jag av lojalitet med partiet att dra tillbaka min kandidatur, och växla fokus till kommunen.

I dag låter han besviken över att interna stridigheter i partiet kommit i dagen, trots att han själv tog ett steg tillbaka:

– Det är inte första gången något sådant händer. Det är tråkigt.

Det som hänt de senaste veckorna är att nomineringskommittén dragit på sig alltmer kritik.

Redan första dagen fick ett av de tio toppnamnen strykas. Länets sjuk- och hälsovårdsdirektör Johan Rosenqvist, som är medlem i Moderaterna, meddelade att han inte stod till förfogande för en riksdagskandidatur.

För några dagar sedan gick partiets andre riksdagsersättare Carl-Wiktor Svensson ut och berättade att han petats från riksdagslistan därför att han är ensamstående småbarnspappa. 

undefined
Carl-Wiktor Svensson (t h) vid ett tiidigare tillfälle. Han välkomnar Moderaternas partiledare vid ett besök i Hultsfreds kommun.

En som är kritisk till vad som utspelar sig är förra riksdagsmannen Jörgen Andersson från Överum.

I ett Facebookinlägg kritiserar han partiets interndemokrati och ifrågasätter varför Harald Hjalmarsson och Carl-Wiktor Svensson inte finns med bland nomineringarna.

I sammanhanget kan det vara värt att nämna att Jörgen Andersson och Harald Hjalmarsson var rivaler i riksdagsvalet 2018: Andersson hade gärna fortsatt en tredje period. Av den rivaliteten hörs inte mycket nu.

– Jag har inte insyn i Moderaternas nomineringsarbete, men om man har petat en kandidat som till och med varit inne och arbetat i riksdagen till förmån för helt okända namn är det märkligt.

undefined
Tidigare riksdagsmannen Jörgen Andersson (M) betonar vikten av erfarenhet som en egenskap för att nå framgång som riksdagsman. Då tycker han att det är konstigt att Harald Hjalmarsson inte finns med på listan.

Han köper inte argumentet att SVT:s granskning solkat ner Harald Hjalmarssons namn.

– Den granskningen gjordes innan valet 2018. Då ställde Moderaterna i Kalmar län sig bakom Harald Hjalmarsson. Varför för man upp den saken nu?

Hans teori är att man petat kandidater med erfarenhet för att bana väg för andra kandidater. Efter Uppdrag Gransknings reportage Jörgen Andersson kritisk mot Harald Hjalmarsson. I dag är tonen en annan.

– Harald har biktat sig och gjort bot. Från mina år som riksdagsman så vet jag att för att få saker uträttade krävs politisk tyngd. Det tar tid att bygga upp. Där har Harald med sin långa erfarenhet bättre förutsättningar än de flesta på listan.

Harald Hjalmarsson ifrågasätter också om Uppdrag Gransknings reportage är enda skälet:

– Det har varit ett val sedan Uppdrag Granskning, och då gick det faktiskt rätt bra för mig sett till antalet personkryss. Det kan inte vara den enda anledningen, men det får någon annan svara på.

undefined
Nomineringskommitténs ordförande Carl Dahlin (M) vill inte kommentera varför Harald Hjalmarsson inte finns med på listan.

Nomineringskommitténs ordförande Carl Dahlin vill inte kommentera uppgifterna i Barometern.

– Jag pratar gärna om de namn som finns på listan. Jag kommenterar inte namn som inte finns med på listan.

Så utses kandidaterna

Än är moderaternas lista till riksdagsvalet 2022 inte klar. Det som återstår är att fastställa rangordningen bland de tio kandidater som nomineringskommittén rankat högst. Det sker vid en nomineringsstämma. Då får de tio toppkandidaterna svara på frågor, innan det avgörs vem som får toppa valsedeln.

Från Västerviks kommun finns Marianne Hennel och Otto Stackelberg med bland de tio högst rankade. Carl Dahlin från nomineringskommittén uppger att man arbetat i ett år med att ta fram kandidater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!