Hjärntrötthet – den dolda komplikationen

I dag infaller internationella strokedagen och årets tema är hjärntrötthet. En dold komplikation som är väldigt vanlig, men mindre känd.

Pelle Söderström, läkare och Anna-Charlotte Karlsson, kurator hoppas att förståelsen kring hjärntrötthet ska öka.

Pelle Söderström, läkare och Anna-Charlotte Karlsson, kurator hoppas att förståelsen kring hjärntrötthet ska öka.

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-05-14 06:00

– Tidigare år har det pratats ganska mycket om symptom och förebyggande åtgärder för stroke. Det var mycket lyckade kampanjer och att nu uppmärksamma hjärntrötthet är jättebra, säger Pelle Söderström, specialistläkare på strokeenheten vid Västerviks sjukhus.

Stroke är en av våra största folksjukdomar och varje år drabbas cirka 25 000 svenskar av en stroke, eller en person var tjugonde minut.

– Det finns mycket man kan göra för att förhindra stroke. Många av riskfaktorerna hänger i hop med vår livsstil, vad vi äter och hur mycket vi rör på oss, säger Pelle Söderström.

Att återgå till en normal vardag kan vara kämpigt för en strokeöverlevare. Ännu svårare blir det om man drabbas av hjärntrötthet.

– Det är en dold sjukdom som oftast upptäcks när man kommit hem från sjukhuset. Det syns inte, men man är väldigt trött. Därför behöver man berätta om det för sin närhet och arbetsgivare. Man fungerar inte som tidigare, säger Ann-Charlotte Karlsson, kurator på strokeenheten.

– Det är väldigt vanligt att drabbas av hjärntrötthet efter en stroke. Det som är speciellt är att man har samma funktioner som tidigare, men man har ingen uthållighet. Därför kan det vara svårt att upptäcka symptom, säger Pelle.

Att åka till affären eller träffa vänner kan helt plötsligt bli en utmaning för någon med hjärntrötthet. Viljan finns där, men hjärnan orkar helt enkelt inte och man drabbas av en extrem trötthet. Men det finns hjälp att få. På sjukhuset kan man få hjälp av bland annat kuratorer och arbetsterapeuter.

– Det är viktigt att hitta en struktur i vardagen. Att man vilar hjärnan och hittar tillfällen för återhämtning. Motion är också väldigt bra om man har möjlighet till det. Men det gäller att hitta vad som är bra för den enskilda. Ska man i väg på kvällen, ta det lugnt en stund mitt på dagen exempelvis, säger Anna-Charlotte.

Är hjärntrötthet kroniskt?

– Jag skulle säga att majoriteten av folk som drabbas av stroke upplever de här symptomen. Man kan säga att alla blir bättre, men alla blir inte helt bra. En andel har kvar besväret för en ganska långt tid, svarar Pelle.

Ann-Charlotte menar att en person med hjärntrötthet måste tillåta sig själv att ta det lugnt. Att i bland lägga undan telefon, stänga av tv:n och låta hjärnan återhämta sig.

– Sjukhuset har blivit bättre med åren på att förvarna, förbereda och möta patienterna på vägen under tillfrisknandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om