Höga hastigheter på farliga sträckan

Vid en hastighetskontroll vid Björnsholm i slutet av förra veckan blev tre personer av med körkortet på knappt en timme. Många fler kunde gått samma väg, berättar polisen.

116 kilometer i timmen var den högsta hastigheten som uppmättes på 70-sträckan under fredagen. Tre förare blev av med körkortet inom loppet av en timme.

116 kilometer i timmen var den högsta hastigheten som uppmättes på 70-sträckan under fredagen. Tre förare blev av med körkortet inom loppet av en timme.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2019-01-07 14:00

Det ingår i varje polis uppdrag att ta fram lasermätaren och mäta hastigheter när tillfälle ges. Vissa poliser gör det oftare än andra. Henric Delaryd är polisinspektör i Västervik och är en av dem som så ofta som möjligt inriktar sig på hastighetskontroller. I fredags mätte han och en kollega hastigheter, bland annat vid den olycksdrabbade korsningen vid Björnsholm. Där är det 70 kilometer i timmen som gäller, många körde rejält mycket fortare än så.

– På under en timme blev tre personer av med körkortet. Om vi hade varit fler poliser hade många fler förare gått samma väg.

– Det tar ungefär tio minuter till en kvart att behandla en fortkörare och under den tiden hinner många passera, säger han.

Den högsta hastigheten som uppmättes då var 116 kilometer i timmen på 70-sträckan. På 70-sträckor ryker körkortet om man kör 31 kilometer för fort.

– Det är inte så att vi gömmer oss, vi stod helt synliga men många släpper inte ens av på gasen. Jag tycker att det handlar om minskad respekt för oss som poliser och jag tycker att det har blivit värre med den saken på senare år.

Henric Delaryd säger att en av anledningarna till det är att man heller inte är så synliga som man skulle vilja vara.

– Många är faktiskt glada när vi stannar dem för körkorts- och nykterhetskontroll. "Kul att se er" är en vanlig reaktion. Och så strömmar tipsen in var vi bör stå nästa gång. Problemet är att hinna med att följa upp de tipsen, det gör vi inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!