Högt betyg till mottagningsköken

Mottagningsköken i Västerviks kommun får högt betyg efter en kontroll som genomförts av miljö- och byggnadskontoret.

49 verksamheter (82 procent) klarade sig utan anmärkningar i kommunens kontroll av mottagningskök. Foto: Ellinor Harrysson

49 verksamheter (82 procent) klarade sig utan anmärkningar i kommunens kontroll av mottagningskök. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2017-06-26 15:00

Totalt har 60 verksamheter besökts, varav 11 hade avvikelser (18 procent). Avvikelserna bestod i att verksamheterna inte gör temperaturmätningar när det borde ske, att det saknas skriftliga rutiner eller att det finns sådana som inte följs.

Övriga 49 verksamheter (82 procent) var helt utan avvikelser.

– Det är ett väldigt gott resultat, säger Ola Karlsson, förvaltningschef på miljö- och byggnadskontoret. De som hade avvikelser hade bara en avvikelse, och det rör sig inte om några allvarliga brister. Det är positivt.

Risk för virus

Mottagningskök kallas de kök som tar emot mat från ett tillagningskök. I det här fallet har man tittat närmare på mottagningskök inom vård och omsorg i offentlig och privat regi, så som skol- och förskolekök, särskilda boenden, dagverksamheter inom handikappomsorgen, sjukhus och kriminalvård. Trots att maten redan är färdigberedd, så finns det områden som är viktiga att hålla kontroll över. Ett sådant område är temperatur.

– Om livsmedel som kräver kylförvaring förvaras vid fel temperatur kan bakterier och virus växa till och i vissa fall bildas gift i produkterna, skriver miljö- och byggnadskontoret i sin rapport.

För att bli godkända ska verksamheterna kunna visa att de har goda rutiner för temperatur och att det ska finnas skriftlig anvisning om vilka temperaturgränser som gäller. Temperaturen ska kontrolleras i alla led i verksamheten, från det att varm och kall mat samt övriga livsmedel kommer in i verksamhetens lokaler till dess att den serveras på tallriken.

Vid kontrollen har miljö- och byggnadskontoret utgått från en checklista.

– Överlag är resultatet mycket bra och det är glädjande att konstatera att andelen avvikelser har varit så liten. Det pekar på att de flesta av mottagningsköken har goda rutiner för temperaturkontroll som följs i praktiken, skriver miljö- och byggnadskontoret.

Ändå är det viktigt att hela tiden arbeta aktivt med rutinerna och att kontrollera att dessa följs av all personal för att inte riskera att maten blir hälsofarlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om