Varje år gör nämnden en uppföljning av kostverksamheten i grundskolan. Bland annat för att se att maten är tillräckligt innehållsrik.
- Där ser vi att vi behöver öka järninnehållet något, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef.
Man ser också att matsvinnet kan minskas. Dels beror det på tallrikssvinnet, det vill säga maten som eleverna slänger från sina tallrikar.
- Men vi ser också att vi behöver hitta former för att inte laga för mycket mat, säger Magnus Bengtsson.
Ellen Keyskolan i topp
En mätning som visar att svinnet är högst på Ellen Keyskolan.
- Där ligger svinnet på 38 procent. Vi ser helst att vi ligger under 20.
Det kopplar man till att barnen väljer att äta någon annanstans, då skolan ligger nära centrum.
Minst svinn hade Loftahammars skola, med tio procent.
- Målet är att komma under 20, men helst vill vi få ner det ännu mer, säger Magnus Bengtsson.
Matsvinnet har inte ökat, men totalt sett ligger kommunen högt.
- För att minska svinnet är det viktigt att man exempelvis informerar personalen när klasser är ute på utflykter, säger Elin Landerdahl (M).
Gunnar Jansson (S), ordförande i nämnden, upplever att eleverna generellt är nöjda med skolmaten.
- På vissa skolor finns det två alternativ, och ibland även ett vegetariskt.
Marieborgsskolan är ett undantag. Där serveras endast en rätt per dag.
- Det beror på platsbristen och att barnen äter sin lunch i klassrummet. Målet är att de ska få fler alternativ också, säger Elin Landerdahl.