Högt tryck på gymnasiet

Flera yrkesförberedande program ligger i topp när västervikseleverna väljer till gymnasiet. I år var trycket på platserna högre än vanligt och en del elever får inte veta hur de ska spendera de närmaste åren förrän nu i veckan.

Det var många som sökte till Västerviks gymnasium i år, flera program har fullt och eleverna står på kö för att komma in.Foto: Åsa Thaberman

Det var många som sökte till Västerviks gymnasium i år, flera program har fullt och eleverna står på kö för att komma in.Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-08-09 07:30

Om två veckor börjar gymnasiet och söktrycket var i år hårdare än vanligt. Flera av de mest populära programmen har kölistor och för många elever är det ännu osäkert vilket program man kommer in på. På antagningen håller man just nu på att gå igenom alla svar som kommit in under sommaren och några färdiga klasslistor kan man inte förvänta sig förrän torsdag-fredag veckan innan skolan börjar.

Lotta Dunger Fransson arbetar med att placera alla sökande i rätt klass. Eleverna hade fram till den 31:juli att tacka ja eller nej till erbjuden plats och några har inte svarat alls.

– Jag har jättemycket arbete kvar, säger hon när vår tidning når henne under måndagen. Nu har vi placerat in alla förstahandsval, men det var ju inte alla som fick det de önskade mest, så nu gäller det att hitta platser på alternativa program.

Bygg , El och Frisör populärast

De program som var mest populära i år var Bygg, El, Frisör och Naturprogrammet, där har man kölistor på elever som vill komma in.

Samhällsprogrammet har 70 platser och de ser också ut att fyllas till sista plats.

De program som fortfarande har några platser kvar är Ekonomi, Estet, Handel, Industri och Restaurang och Livsmedelsprogrammet. Även på Omvårdnadsprogrammet finns några platser kvar. Det program som var lättast att komma in på var Finsnickeri, där finns det fortfarande gott om platser.

Mycket kan komma att ändra sig nu de sista veckorna innan skolstarten. Några har kommit in på ett gymnasium i en annan stad och tackar nej till sin plats i sista stund.

– Det är mycket pill kvar, man har ju även möjlighet att byta program under de två första veckorna säger Lotta Dunger Fransson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om