Höjer hyran mest i länet

Västervik tillhör de bostadsbolag i landet som höjer hyrorna mest. Det visar en sammanställning som tidningen Hem & Hyra har gjort.

Bostadsbolaget i Västervik ligger högst i länet med en höjning på 1, 3 procent. Foto: Ellinor Harrysson

Bostadsbolaget i Västervik ligger högst i länet med en höjning på 1, 3 procent. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-03-06 05:45

Över hälften av hyrorna för landets 1, 5 miljoner hyresrätter är nu klara.

Den genomsnittliga höjningen är strax under en procent - 0,93 procent för de kommunala och 0,98 procent för privatvärdarna. Något högre än senaste åren, men lägre än den generella inflationen som ligger på 1,7 procent.

På listan över bolag som höjer hyran mest, hamnar Västerviks bostads AB på 15:e plats i landet. Inför 2018 begärde bolaget en hyreshöjning på 2, 7 procent, men efter förhandling med Hyresgästföreningen Region Sydöst landade höjningen på 1, 3 procent. För en genomsnittlig trea på 75 kvadratmeter innebär det en hyreshöjning om 77 kronor i månaden.

Västervik högst i länet

I Kalmar län är det övervägande Västerviks bostads AB som höjer hyrorna mest. På andra plats kommer Rikshem i Kalmar med en höjning på 0, 98 procent, och på tredje plats Emmaboda bostads AB som höjer hyrorna med 0, 95 procent. Lägst hyreshöjning i länet har Kalmarhem i Kalmar och Ryssebacken fast AB i Oskarshamn.

Vår tidning har sökt vd:n för Västerviks bostads AB, Sven-Åke Lindberg.

Han har tidigare kommenterat hyreshöjningen så här:

- Genom den här hyreshöjningen fortsätter vi att hålla rimliga hyresnivåer. Samtidigt betyder det här att Bostadsbolaget får hålla igen på underhållet och fortsätta pressa kostnaderna.

Förutom att hyran för bostäder höjs med 1, 3 procent, höjs hyran för lokaler med förhandlingsklausul med 1, 3 procent per år. avgifterna för tillval höjs med 1, 3 procent och hyran för garage, carportar och p-platser höjs med fem kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om