Holländarna som älskar Loftahammar

De reste till norra delen av Västerviks kommun med syftet att semestra eller jobba. Men blev så förtjusta att de bestämde sig för att bosätta sig permanent. Dessutom startar de företag. Stefan och Janet, Marc och Esther ser bara fördelar med Loftahammar.

Marc Hollenberg, fotograf och snickare, Esther Hollenberg, Sweeds, och Janet Vloothuis. De är mycket förtjusta i Loftahammar och vill bidra till ortens utveckling.

Marc Hollenberg, fotograf och snickare, Esther Hollenberg, Sweeds, och Janet Vloothuis. De är mycket förtjusta i Loftahammar och vill bidra till ortens utveckling.

Foto:

Västervik2016-06-11 09:36

Marc och Esther Hollenberg flyttade till Aleglo i Loftahammar för ett par månader sedan. De har även dottern Sara, två år. Första besöket gjorde Marc för fyra år sedan.

– Det var Stefan Schoutens bror Mike, de som driver uthyrningsföretaget Sweeds, som tyckte att jag skulle åka till Loftahammar för att ta bilder, och för att hjälpa till med renoveringar av hus. Eftersom jag är egen företagare i fotografering och snickeri tyckte jag det var en bra idé.

Fann kärleken i Loftahammar

Sweeds startades av Mike Schouten i Amsterdam 2009 när han köpte huset Smedjan i Loftahammar för att renovera och hyra ut till turister. Brodern Stefan Schouten flyttade dit för att driva företaget på plats. Och blev kvar.

– Samma år var jag här på semester, träffade Stefan och blev kär, säger Janet Vloothuis som då jobbade som konsult inom skolan i Amsterdam.

– Jag åkte fram och tillbaka under några år men flyttade hit 2011. Året efter föddes Torsten. Nu har vi även Bente, 1,5 år.

Startar företag

Marc Hollenbergs sommarveckor i Loftahammar för fyra år sedan blev mycket positiva. Han kunde inte släppa den lilla skärgårdsorten utan reste tillbaka för en längre period 2013.

– Jag kom när det var riktig vinter, och gillade det också. Efter fler resor och jobb i Loftahammar började Esther och jag planera för att flytta hit på allvar.

Ester Hollenberg jobbade då med funktionshindrade barn. Något hon gärna fortsätter med i Västerviks kommun.

– Nu jobbar jag med städning och receptionsarbete för Sweeds, till hösten ska jag läsa på SFI. Sedan hoppas jag få ett arbete som passar min utbildning.

Marc säger att han satsar på fotografering och reklamfilm under sommaren. Till hösten ska han starta upp sitt snickeriföretag igen.

Vill utveckla orten

Stefan Schouten har fortsatt att utveckla Sweeds, som i första hand inriktar sig mot uthyrning av fritidshus, båtar och cyklar.

– Han arrangerar också aktiviteter som har med båtar att göra, säger Janet Vloothuis.
Janet jobbar sedan tre år tillbaka som kurator på Gamlebygymnasiet. Hon arbetar även på ett flyktingboende.

Vad tänker ni om att flytta från vänner och släktingar i Holland?

– Det var ett tufft beslut, men bättre nu när barnen är små än när de blir äldre. Vi har fullt upp här, och alla är väldigt öppna och välkomnande. Det är nog svårare för dem som är kvar i Holland än för oss, säger Marc och Esther.

– Vi blev alla fyra förälskade i Loftahammar och vill marknadsföra orten både i Sverige och utomlands, säger Janet Vloothuis.

– Vi vill hjälpa till att utveckla Loftahammar.

De fann både kärleken och vänskapen i Loftahammar. Janet Vloothuis, sambo med Stefan Schouten (ej med på bilden), och Esther och Marc Hollenberg. Foto: Lena Dahlberg
De fann både kärleken och vänskapen i Loftahammar. Janet Vloothuis, sambo med Stefan Schouten (ej med på bilden), och Esther och Marc Hollenberg. Foto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om