Hon är en av få kvinnliga plåtslagare

Bilar, gosedjur och mjuka skydd på vassa bordshörn. I huset Smörklint finns sedan drygt ett år tillbaka en liten Charlie. En kille som såklart förändrat livet för föräldrarna Emma Johansson och Tobias Silfverduk, precis som för vilken småbarnsfamilj som helst. - Det är verkligen "Livet 2.0", en rejäl uppgradering, säger Emma som nyligen är tillbaka på jobbet som plåtslagare i eget företag.

Smörklint. Ett vackert hus på ett berg, där det nu växer fram en barnvänlig trädgård med gungställning och pilträdskoja.

Smörklint. Ett vackert hus på ett berg, där det nu växer fram en barnvänlig trädgård med gungställning och pilträdskoja.

Foto:

Västervik2017-05-20 13:00

Emma Johansson blev lite av en rikskändis när hon blev affischnamn för Plannja för sju år sedan. En kortklippt blondin i blåställ, sittande på ett plåttak med hammaren i handen.

Varför tackade du ja till den kampanjen?

- För att det va en kul grej, inte varje dag man får vara fotomodell!

För 20 år sedan började hon på byggnadslinjen på Västerviks gymnasium, valde inriktningen plåtslageri i tvåan och fortsatte utbildningen i Linköping. Efter examen började Emma Johansson arbeta i sin pappa Willy Johanssons företag Falla Plåtslageri.

- Då var jag nog den enda kvinnliga plåtslagaren i Sverige. Det har funnits andra tidigare, som slutat. Fler har kommit efter mig, det är ju roligt att kunna inspirera andra tjejer att börja inom yrket.

2008 tog hon gesällbrevet och mästarbrevet.

- Det senare handlar mycket om att kunna driva eget företag, men innehåller också en del praktiska prov.

Inget för höjdrädda

Efter drygt 17 års anställning startar Emma och hennes bror Anders Johansson nu eget företag.

- Det blir ingen större skillnad för kunderna. I fortsättningen är det vi som fakturerar kunden, och som anställer pappa. Istället för tvärtom.

De flesta arbeten handlar om tak, och allt som hör till: stuprör, hängrännor, skorstenar och fönsterbleck. Höga höjder är vardagsmat för en plåtslagare.

- Det är inget jag tänker på längre, men visst gäller det att hela tiden ha med sig ett säkerhetstänk.

Vilket är det högsta jobb du gjort?

- Taket på Sankta Gertruds kyrka är nog ett av de hösta i alla fall, sedan har jag gjort en del på Sankt Petri också.

Hus istället för gokart

Under uppväxt- och ungdomsåren handlade Emma Johanssons intressen mycket om fart och motor. När hon var fem år byggde hennes pappa en crosskart till henne, när hon var tio började hon köra gokart.

- Jag körde tävlade för Kalmar Motorklubb i Sydsvenskan.

Hon har även provat att tävla i folkrace och crosskart, men gokart förblev favoritsporten.

När Emma Johanssons husdrömmar tog fart på allvar saktade däremot hennes motorintresse in.

- De senaste åtta åren har jag lagt nästan all fritid och allt fokus på huset.

Huset Smörklint blev även Tobias Silfverduks projekt. Paret blev tillsammans lagom när Emma påbörjat sin husdröm.

- Jag förstod att om jag ville fortsätta träffa Emma så innebar det även att bli delaktig i husbyggandet, säger Tobias.

Hus högt upp

Skog fälldes och berg sprängdes, för att möjliggöra en husdröm som få ens skulle komma på tanken att påbörja. Högt uppe på ett berg ligger Smörklint, granne med Emmas brors hus. Emma och Tobias har gjort det mesta själva. Plåttaket är förstås Emmas verk.

Den 20 april 2016 blev det tillökning i familjen. Efter att Emma började jobba heltid den 1 mars är Tobias hemma med Charlie till hösten, då väntar en plats i förskolan.

Ska du återuppta gokarten nu när huset är klart?

- Jag kan sakna att köra, men får nog istället hoppas på Charlie. Då blir det väl att jag tar på mig mekarrollen istället.

Syskonen Emma och Anders Johansson har numera eget företag: Falla Plåt AB, där de tar in tjänster från pappa Willy Johansson, Falla Plåtslageri. Arkivfoto: Lena Dahlberg
Syskonen Emma och Anders Johansson har numera eget företag: Falla Plåt AB, där de tar in tjänster från pappa Willy Johansson, Falla Plåtslageri. Arkivfoto: Lena Dahlberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om