Hon är ny chef i kommunen

Julia Lindqvist, ny bibliotekschef i kommunen, ser fram emot att föra utvecklingen av biblioteken vidare in i framtiden.

"Jag tror det behövs en naturlig och självklar mötesplats i samhället som är tillgänglig för alla.", säger Julia Lindqvist, bibliotekschef.

"Jag tror det behövs en naturlig och självklar mötesplats i samhället som är tillgänglig för alla.", säger Julia Lindqvist, bibliotekschef.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-09-30 16:30

Sedan i juni, när dåvarande bibliotekschef Karin Ryrfeldt slutade efter ett år i Västervik, har Julia Lindqvist varit tillförordnad chef. Sedan några dagar är det klart att det är hon som blir ordinarie bibliotekschef i Västerviks kommun.

– Jag känner mig lugn och trygg i mina nya arbetsuppgifter, säger hon.

Julia Lindqvist har arbetat som bibliotekarie på kommunens bibliotek sedan 2010. Först som vikarie på bland annat gymnasiebiblioteket och sedan 2013 har hon haft fast tjänst med ansvar inom IT, webb och sjukhusbibliotek.

– Det var ett utåtriktat jobb som handlade mycket om att nätverka och även en del andra ansvarsområden inom kulturenheten. Men efter fem år tyckte jag att det var dags att gå vidare och anta nya utmaningar.

Julia Lindqvist kommer ursprungligen från Hjorted. Hon bestämde sig tidigt för att bli sjuksköterska, men i slutet av utbildningen i Stockholm insåg hon att det inte var rätt väg. Istället reste hon till Spanien och studerade språk under ett år. När hon sedan kom tillbaka till Sverige utbildade hon sig till bibliotekarie och det var på biblioteket i Vimmerby som hon fick sitt första jobb.

Hur ska ett bibliotek vara enligt dig?

– Det är en plats där man vill stanna kvar, en mötesplats, man ska kunna ta en kopp kaffe och naturligtvis låna litteratur. Vi är inte där än, men det är dit vi strävar. Jag tror det behövs en naturlig och självklar mötesplats i samhället som är tillgänglig för alla.

Förra året antog kommunen en ny biblioteksplan "Ett nytt sätt att vara bibliotek".

– Vi behövde bli mer moderna och den handlar bland annat om att gå från analogt till digitalt. Den digitala klyftan måste minska och biblioteken ska bli en arena för det. Alla ska kunna ta del av det som biblioteken erbjuder.

Det är flera projekt inom den nya planen som redan är i gång, men som ska fortsätta utvecklas. För ett år sedan startades ett så kallat "makerspace" på Stadsbiblioteket. En slags kreativ verkstad som riktar sig både till barn, ungdomar och vuxna med möjlighet till programmering, testa läsplattor och skriva ut i 3D.

– I höst planerar vi flera nya aktiviteter där.

Ett annat projekt är att kommunen ska få en helt ny bokbuss.

– Den håller på att byggas och ska levereras nästa år. Vi kommer att ordna digitala workshops och vara på plats där det händer. En "pop-up"-verkstad.

Julia Lindqvist ansvarar för kommunens folkbibliotek i Gamleby, Ankarsrum, Överum och Stadsbiblioteket i Västervik.

Julia Lindqvist är ny bibliotekschef i Västerviks kommun.
Julia Lindqvist är ny bibliotekschef i Västerviks kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!