Hon har världens roligaste jobb

Hon har ständigt glimten i ögat och är bra på att se det roliga i vardagliga händelser. Ett dråpligt missförstånd på ett fik, någon kul händelse en väninna varit med om eller situationer från familjelivet. Allt blandas och återges med humorn som förtecken.

Britt Wimarsson slog igenom som ståuppare på en facklig konferens. Nu kombinerar hon jobbet som förtroendevald ordförande för fackförbundet Vision landstinget Kalmar län med uppträdanden och radioprat.

Britt Wimarsson slog igenom som ståuppare på en facklig konferens. Nu kombinerar hon jobbet som förtroendevald ordförande för fackförbundet Vision landstinget Kalmar län med uppträdanden och radioprat.

Foto: Lena Dahlberg

Västervik2016-04-18 13:32

Britt Wimarsson är förtroendevald ordförande för fackförbundet Vision landstinget Kalmar län. Säkert ett roligt och intressant arbete, men inget som ger applåder och busvisslingar direkt. Det gör däremot hennes andra jobb. Båda hennes andra jobb.

Förutom att vara ståuppare är Britt Wimarsson nämligen radiopratare i Radio Wix också.

– Brittmix heter programmet, såklart. Jag kunde bara inte tacka nej när jag blev erbjuden ett eget radioprogram.

Mobbad som barn
Humorn har hon med sig från barnsben, men det är tack vare åren som taxichaufför som hon har en outsinlig källa med material till sina ståuppframträdanden.

– Jag jobbade både som anställd och med eget taxiåkeri i 15 år. Jag brukar säga till publiken att ni kanske inte kommer ihåg mig, men jag kommer ihåg er...

Hon använder sig inte av något manus, inte ens stödord. Allt bara finns ”där inne”, redo att komma ut.

– Under större delen av låg- och mellanstadieåren var jag mobbad, blyg och tystlåten. Men på ”roliga timmen” blommade jag upp, då försvann blygheten och jag vågade ta plats.

– På högstadiet fick jag nya vänner och pojkvän. Självförtroende växte och jag blev en sprudlande tjej med galna idéer och upptåg. Jag delade med mig av all humor som jag hade haft inom mig men inte vågat bjuda på innan.

Magiska minuter
Hur glider man in på en ståupparscen när man jobbar med fackliga frågor kan man då fråga sig.

– Jag tycker om att göra roliga saker, är humoristisk och ser det komiska i olika situationer. Under en ledarutbildning skulle alla prata om något inför de andra under tre minuter. Kollegorna svettades men jag tänkte att Yes!, nu har jag chansen. En del gapskrattade medan andra såg chockade ut. Ombudsman Dan Holmsten tyckte att jag var tvungen att göra något av min talang så jag fick uppträda på regionkonferensen i Kalmar 2012.

– De 22 minuterna blev de bästa i mitt liv. Det var magiskt!

Innan Kalmar hade Britt Wimarsson varit i kontakt med komikern Zinat Pirzadeh för peppning. De hade träffats tidigare och fått bra kontakt.

– Hon är min mentor brukar jag säga. Det är viktigt att få stöd från någon i samma bransch.

Inga fack-skämt
Framträdandet var som att dra ur en plopp, enligt Britt Wimarsson. Hennes förmåga att roa från en scen spred sig och hon startade så småningom företaget Humor på väg. Ett namn som anspelar på tiden som taxichaufför förstås.

Sedan dess har det blivit en hel del framträdanden. Från privata fester, företagsevenemang och ståuppkväll på Guldkant till Big Ben i Stockholm.

– Till hösten får jag chansen på Norra Brunn i Stockholm. Det ser jag verkligen fram emot.

Vilken sorts humor kan publiken räkna med?
– Vardagliga händelser där folk känner igen sig. Om mig själv, hunden och familjen. Och om taxiåren.

– Det får gärna vara riktigt fräckt, det brukar uppskattas. Men jag skämtar aldrig om facket eller landstinget. Jag är väldigt noga med att hålla isär mina olika arbeten.

Britt Wilmarsson

Bor: Västervik

Familj: gift med Åke (paret träffades när de båda körde taxi), barnen Adrian, 14 och Lowe, 10

Husdjur: hunden Lipton (han är en passionerad tedrickare, där av namnet)

Gör: jobbar som förtroendevald ordförande för fackförbundet Vision landstinget Kalmar län.

Dessutom: ståuppare och radiopratare med det egna företaget Humor på väg

Gillar att: vara hemma med familjen (men Åke blir trött på henne ibland för hon ska alltid kommentera allt hon ser på tv)

Mål: att låta jobben inom det egna företaget överväga

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om