Hon ska råda bot på bristen inom tandvården

Det råder brist på tandläkare och tandhygienister i Kalmar län, något som Folktandvården i länet försöker lösa genom att erbjuda lärlingsplatser. En av dem som provat, och som nu läser till tandläkare, är Caroline Elofsson från Västervik.

Caroline Elofsson från Västervik läser sin sjunde termin av tio på Tandläkarprogrammet vid Umeå universitet. Första steget var en lärlingsplats i Västervik. Foto:Kristina Wirén

Caroline Elofsson från Västervik läser sin sjunde termin av tio på Tandläkarprogrammet vid Umeå universitet. Första steget var en lärlingsplats i Västervik. Foto:Kristina Wirén

Foto:

Västervik2017-03-30 09:50

Caroline Elofsson är inne på sin sjunde termin av tio på Tandläkarprogrammet vid Umeå universitet. En spännande och intressant utbildning enligt henne själv.

– Den är verkligen utmanande, det är mycket teoretisk kunskap men också mycket praktiskt att lära sig.

Under gymnasietiden i Västervik läste Caroline naturvetenskapligt program. Efter studenten 2011 jobbade hon några år innan hon bestämde hon sig för att söka lärlingsprogrammet inom Folktandvården.

– Jag hade sökt till tandläkarutbildningen tidigare, mest lite för skojs skull men inte kommit in. Nu kunde jag istället få en inblick i hur de olika yrkesrollerna jobbar genom att börja som lärling. Jag sökte, fick komma på intervju, och började i Västervik hösten 2013.

Caroline fick följa såväl tandläkare som tandhygienist och tandsköterska i arbetet, men även vara med hos specialisttandvården och göra en studieresa till Tandvårdshögskolan i Malmö. Något hon och flera andra lärlingar ordnade med själva.

Caroline Elofsson säger att hon egentligen inte vet varför hon fastnade för yrket, men att hon alltid haft en bra bild av tandläkare.

– Jag gillar det praktiska arbetet, att det är lite pyssligt, men ändå vetenskapligt. Och så tycker jag om kontakten med människor, att få hjälpa till.

I januari 2014 kom hon in som reserv på Tandläkarprogrammet i Umeå, och fick därmed avbryta sin lärlingsperiod.

– De två första åren har det varit mycket teori, från termin fem fick vi börja undersöka patienter. Många kurser går parallellt med varandra. Just nu har vi mycket klinik med patientbehandling. Nyaste tillskottet är en kurs som innefattar bland annat rotfyllningar.

När hon tar examen är det som legitimerad allmäntandläkare. Efter två års arbete kan hon påbörja en specialistutbildning, om hon vill.

– Den som är nyfiken på något av tandvårdsyrkena tycker jag ska söka som lärling. Det är en mycket speciell miljö att jobba i, med mycket personkontakt. Det innebär också ett stort ansvar och mycket att tänka på som tandläkare. Jag trivs jättebra, med allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om