Hon ställer ut sin Barbiesamling

Jennifer Rydqvist i Västervik har valt ut ett 90-tal av sina Barbiedockor. De visar hon nu vid en utställning på Stadsbiblioteket.

Jennifer Rydqvist i Västervik samlar på Barbie. Hon har runt 1 000 dockor.

Jennifer Rydqvist i Västervik samlar på Barbie. Hon har runt 1 000 dockor.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2019-04-02 08:00

Våren 1959 kom den allra första Barbiedockan, som nu alltså kan fira 60-årsjubileum. På Stadsbiblioteket i Västervik uppmärksammas det med en utställning på andra våningen.

Det är Jennifer Rydqvist som har lånat ut en del av sin stora samling. Totalt har hon samlat ihop runt 1 000 dockor. De allra flesta förvarar hon i kartongerna som hon köpte dem i.

– Det är praktiskt, de blir inte dammiga och så har de mera värde när de är i sina kartonger, säger hon.

Jennifer, som är född 1971, fick sin första Barbie någon gång i slutet av 70-talet eller början av 80-talet. Just den dockan har hon inte kvar, men hon har köpt en likadan senare.

Utställningen på biblioteket, som pågår till den 17 maj, visar några exempel på hur Barbie har sett ut genom åren, med representanter för varje årtionde.

Men de äldsta dockorna är inte original, utan reproduktioner. Originaldockor i fint skick kostar väldigt mycket pengar.

Det finns också dockor som är hämtade från kända böcker och filmer.

För tre år sedan marknadsfördes Barbie i tre olika storlekar, men enligt Jennifer har Barbie haft varierande utseende även tidigare, fast det inte har uppmärksammats på samma sätt.

Hon vill också lyfta fram att Barbie finns i många varianter, när det gäller yrke. Syftet med detta var att visa alla tjejer hur många valmöjligheter som fanns för dem, att de kunde bli vad de ville.

Själv tycker Jennifer att dockorna är som små konstverk, men de är också historieböcker, eftersom man kan se hur folk har klätt sig och sett ut under årens lopp.

Den mest sålda Barbiedockan.
Den mest sålda Barbiedockan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om