Hon startar eget klädmärke

Tidigare Västerviksbon Maria Paulsson Rönnbäck har tröttnat på ett friluftsmode som i åratal utgått från manliga ideal. Nu startar hon ett eget klädesmärke med fokus på friluftskläder för kvinnor.

Maria från Västervik utmanar modet inom friluftslivet

Maria från Västervik utmanar modet inom friluftslivet

Foto: Pressbild

Västervik2019-06-09 12:00

Ända sedan barnsben har friluftslivet varit ett inslag i Marias vardag. Det var för att komma närmare naturen som hennes föräldrar flyttade ner från Stockholm till Västervik i slutet av 1980-talet. I dag är Maria bosatt i Stockholm.

– Medan andra barn fick sitta inne och spela tv-spel så var vi tvungna att vara ute i naturen, berättar Maria.

I tonåren minskade intresset för friluftsliv men under de senaste åren har intresset kommit tillbaka. Något som Maria uppmärksammat med det moderna friluftsmodet är det inte är särskilt kvinnoinspirerat. Tanken kring de stereotypiska kläderna slog rot när Maria var på fjällvandring i norska Lofoten förra året. Ur tanken växte klädesmärket Astrid Wild fram som Maria nu driver tillsammans med sin finska samarbetspartner Jemina Pomoell. Astrid Wild ska vara ett nordiskt klädesmärke för kvinnliga friluftsälskare.

– Traditionellt sätt har friluftsmodet nästan alltid utgått från manlig design. Man har helt enkelt förminskat manliga plagg och färgat om dem för att skapa kvinnliga varianter, säger Maria.

Maria fortsätter:

– Det konservativa sättet som friluftsmodet är utformat på hämmar intresset för nykomlingar inom friluftslivet. Friluftslivet förknippas för mycket som en hobby för äldre.

Vad det gäller friluftsliv i närheten av barndomsstaden så har Maria ett tips:

– Paddling i Misterhults skärgård är en av mina sommarfavoriter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!