Hon testade bokashi – och föll pladask

Matavfallet förmultnade långsamt i Boel Gehlins varmkompostbehållare. Då testade hon bokashi, något hon inte ångrar en sekund.

Hinken har ett tätslutande lock. Matavfall fylls på efter hand. Det går bra med vilken hink som helst. Bara locket sluter tätt.

Hinken har ett tätslutande lock. Matavfall fylls på efter hand. Det går bra med vilken hink som helst. Bara locket sluter tätt.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-11-26 11:00

Boel Gehlin bor en bit utanför Västervik och har länge varit intresserad av miljöfrågor. Att kompostera både trädgårdsavfall och matavfall har varit en självklarhet under lång tid. Hon har en varmkompostbehållare, men tycker att det tar lite för lång tid för det som läggs däri att bli till jord. För sex-sju år sedan kom hon i kontakt med bokashi. Matavfallet samlas i en hink med tätslutande lock och blandas med ett strö som innehåller en blandning av mikroorganismer. Matavfallet blir inte till mull i hinken, utan senare, när avfallet blandas med jord.

– Jag förvarar hinken i köket och fyller på vartefter det blir rester. Det luktar ingenting. Ja, lite när man öppnar locket, men det luktar inte äckligt utan en frisk syrlig doft, säger Boel Gehlin.

När hinken är full ska innehållet mogna i rumstemperatur i ett par veckor.

Under vinterhalvåret häller Boel Gehlin den mogna bokashin i varmkompostbehållaren som står i trädgården.

– Det sätter igång komposteringen i det som redan ligger där. På sommaren lägger jag bokashin i mina odlingslådor och fyller på med jord.

Boels matavfall består till övervägande del av vegetabilier. Stora bitar ska strimlas eller skärar i små kuber. Hon gissar att en familj på fyra personer fyller en hink på tre till fyra veckor. Ett hushåll med en person, som är sparsam, fyller tre hinkar per år.

– Jag ser ingen nackdel med detta över huvud taget. Ströet är inte dyrt, jag har köpt en säck och den kommer räcka i flera år, säger Boel Gehlin.

Bokashi

Bokashi är en komposteringsmetod utvecklad i Japan.

Avfallet läggs i en lufttät hink och varvas med speciellt sammansatta mikroorganismer som är utblandat i ett strö. Hinken kan förvaras i köket.

Mikroberna fermenterar, syrar, avfallet. När processen är klar, efter cirka två veckor i rumstemperatur, flyttas avfallet till en kompost, eller grävs ner i jorden. Det blir då snabbt till mull.

På vintern kan den mogna bokashin förvaras i behållare utomhus tills tjälen gått ur jorden.

Rekommendationen är att gräva ner bokashin djupt eftersom skadedjur kan vilja komma åt den.

Källa: "Rätt ur jorden - Handbok i självhushållning", "Permakultur - Framtiden i din trädgård"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om