Boel Gehlin bor en bit utanför Västervik och har länge varit intresserad av miljöfrågor. Att kompostera både trädgårdsavfall och matavfall har varit en självklarhet under lång tid. Hon har en varmkompostbehållare, men tycker att det tar lite för lång tid för det som läggs däri att bli till jord. För sex-sju år sedan kom hon i kontakt med bokashi. Matavfallet samlas i en hink med tätslutande lock och blandas med ett strö som innehåller en blandning av mikroorganismer. Matavfallet blir inte till mull i hinken, utan senare, när avfallet blandas med jord.
– Jag förvarar hinken i köket och fyller på vartefter det blir rester. Det luktar ingenting. Ja, lite när man öppnar locket, men det luktar inte äckligt utan en frisk syrlig doft, säger Boel Gehlin.
När hinken är full ska innehållet mogna i rumstemperatur i ett par veckor.
Under vinterhalvåret häller Boel Gehlin den mogna bokashin i varmkompostbehållaren som står i trädgården.
– Det sätter igång komposteringen i det som redan ligger där. På sommaren lägger jag bokashin i mina odlingslådor och fyller på med jord.
Boels matavfall består till övervägande del av vegetabilier. Stora bitar ska strimlas eller skärar i små kuber. Hon gissar att en familj på fyra personer fyller en hink på tre till fyra veckor. Ett hushåll med en person, som är sparsam, fyller tre hinkar per år.
– Jag ser ingen nackdel med detta över huvud taget. Ströet är inte dyrt, jag har köpt en säck och den kommer räcka i flera år, säger Boel Gehlin.