Hönsmamman i Dagsbo Kvarn

Att föda upp hönor och kunna plocka sin egna ägg är populärt. Strax utanför Gunnebo bor Louise Henrysson. För ett år sedan köpte hon två hönor och en tupp, nu har hon runt 30 hönor.

Louise Henrysson älskar sina hönor och många är väldigt tama. Foto: Åsa Thaberman

Louise Henrysson älskar sina hönor och många är väldigt tama. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-08-01 17:50

Dagsbo kvarn ligger vackert, den gamla kvarnen vid vattenbrynet och gräsmattan som sluttar ner mot Verkebäcksviken. Några gulbruna hönor går fridfullt och pickar, men skingras när Louise Henrysson kommer ut ur den gamla kvarnen som numera är boningshus. Louise är lång och blond med bruna sommarben och randig klänning, hon utstrålar en slags uppsluppen energi.

Vi sätter oss i trädgårdsmöblerna för att prata om höns.

Louise Henrysson är uppvuxen i Västervik, men har alltid haft en längtan att bo på landet. Ett par år hyrde hon ett torp, men sedan två år bor hon och sambon och fyra barn i Dagsbo Kvarn.

– Jag har egentligen aldrig gillat fåglar, jag tyckte att de var lite äckliga när de flaxade, berättar hon medan en höna hoppar upp i den tomma stolen bredvid. Men en arbetskamrat på sjukhuset hade en annons om ankor, fortsätter hon, så när jag kom hem från henne hade jag köpt tre ankor och en tupp och två hönor utan att egentligen ha planerat något. De hade en gammal hundkoja att bo i.

Hönsberoende

Det var ett år sedan och nu bor det 30 hönor och sex ankor på Dagsbo Kvarn. Det finns en ankgård och flera olika inhägnader och små hus för hönorna.

- Man får som ett konstigt hönsberoende skrattar Louise och berättar att hon är med i flera hönsgrupper på Internet och brukar gå på hönsbytardagar. Höns är populärt, det är tydligt.

- Jag tror att folk vill tillbaka till naturen, man vill ha ekologiska ägg och lyckliga hönor. De tre Lohmanhönsen Allan, Kerstin och Pickan letar efter godsaker under trädgårdsbordet.

Vi tar en tur i hönsgårdarna. Här finns alla sorters hönor och två tuppar. Det är Hedemorahöns och en helt svart hönsras från Indonesien. Inne i ett litet hus sitter tre oerhört vackra små hönsfåglar mönstrade i rostbrunt och svart, Seabright heter rasen.

– De är som små konstverk, suckar Louise Henrysson.

Stor kunskap

Eftersom det finns två tuppar blir äggen kycklingar om de får ligga kvar, hönorna värper mycket, så hönsbesättningen har tiodubblats på ett år. Varje dag får man plocka bort ägg, men en del hönor blir så deprimerade om de inte får ruva att de slutar äta och dricka. Louise Henrysson har empati med sina hönor och brukar ge dem ett ägg att ruva på ibland.

- Vet du att ekologiska ägg som du köper i affären blir kycklingar om du låter en höna ruva dem? En granne provade och det funkade, själv har jag lagt tillbaka ägg som jag haft i kylen i två veckor och det blev kycklingar av dem.

Här är en tjej med stor kunskap om höns, Louise Henrysson vet vad hon pratar om och hon har stort utbyte av sina hönor.

– Nu stressar jag inte hem från jobbet för att gå på gym eller träffa vänner, utan för att dricka kaffe med hönsen skrattar hon och lockar på hönorna som kommer springande med en väldig fart ur buskar och snår.

Att samla på hönor är en beroendeframkallande hobby enligt Louise Henrysson. Här hönsrasen Seabright.
Att samla på hönor är en beroendeframkallande hobby enligt Louise Henrysson. Här hönsrasen Seabright.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om