Hoppas på nystart för konsten

Visst är det trevligt med vernissage och tillfälliga konstutställningar, men få tänker på att det finns konst som nästan alltid är tillgänglig. Konsten som Västerviks kommun köper in och som finns att titta på de flesta dagar, året runt.

Jan Wibergs tavla över Västervik hänger i Tjustrummet.

Jan Wibergs tavla över Västervik hänger i Tjustrummet.

Foto:

Västervik2016-09-12 15:00

Under förra året så påbörjades en totalinventering av konsten som Västerviks kommun äger och som pryder lokaler där kommunal verksamhet finns. Det kan till exempel röra sig om äldreboenden, skolor, kontor, bibliotek eller i kommunhuset.

– Sammanlagt finns det närmare 1 800 verk i det gamla registret. Vi har nu köpt in ett nytt register där uppdateringen ska föras in, säger Ann-Sofie Pettersson, kulturhandläggare på Kulturenheten i Västerviks kommun och den som ansvarar för inventeringen.

– Jag hoppas att inventeringen är starten på något nytt, ett avstamp för att kunna jobba med konsten på fler sätt.

Blir lite nyfiken

På Västerviks Stadsbibliotek hänger en hel del tavlor som allmänheten har möjlighet att titta på, andra hänger på kontor där enbart de anställda arbetar. Och så ser det ut i de flesta verksamheter.

– Vi har en förhoppning om att göra konsten mer tillgänglig för allmänheten. Dels genom visningar, dels ska vi försöka lägga ut bilder på kommunens hemsida längre fram, men vi har ännu inte löst frågan om upphovsrätt och liknande, säger Ann-Sofie Pettersson medan hon visar runt på biblioteket.

I trapphuset kivas två kråkor om bästa platsen på en telefonstolpe. En träskulptur av Anders Lindgren. Lite längre upp i trappan hänger Eric Elfwéns Juninatt, inköpt 1979.

– Den här tavlan av Göran Magnusson är nog en av mina favoriter, säger Ann-Sofie och pekar på en målning föreställande människor i rörelse.

– Man blir lite nyfiken – var befinner de sig? Vart är de på väg, de verkar finklädda? Tavlan väcker i alla fall mitt intresse.

”Skulle nog saknas”

Det är Frederik Eliasen, Denise Karlsson och Eva-Lotta Holmstedt som arbetar med inventeringen. Än så länge har de inventerat konsten i huset där bland annat stadsbiblioteket finns, under veckan som kommer ska de ta sig an Gertrudsgården.

– Vi börjar inne i Västervik och jobbar oss ut mot landsbygden. Vi räknar med att vara klara vid årets slut, säger Denise Karlsson.

Jan Brandel, vikarierande pensionerad bibliotekarie på stadsbiblioteket, tycker om att det finns konst på väggarna på hans arbetsplats. Däremot har han i stort sett aldrig fått någon fråga när det gäller de tavlor och andra konstverk som finns här. Trots att han arbetat 40 år i huset vid Spötorget.

– Som besökare tänker man kanske inte alltid på att det finns konst i rummen, men om den däremot togs bort skulle den kanske saknas.

Utställning Aktiveum

Det där med att väcka intresse för konst, att folk ska stanna upp, fundera, börja prata och diskutera, är något som ligger i kulturhandläggarens intresse.

– Vi märker att konst berör när vi köper in och byter ut konst. Eller vid en inventering som den här, säger Ann-Sofie Pettersson.

– Konsten blir uppmärksammad på ett helt annat sätt när vi ber personalen om hjälp under en inventering. Fler får upp ögonen för vad som hänger på väggarna. Det är roligt.

Västerviks kommun köper in ett tiotal konstverk per år från offentliga utställningar. Var tredje år visas den nyinköpta konsten i en utställning.

– Förra gången ställde vi ut i Gamleby. Under våren 2017 ska vi ställa ut på Aktiveum i Ankarsrum.

Utställningarna genomförs dels för att visa invånarna vad som köps in för skattemedel, dels för att kommunanställda ska ha möjlighet att önska något konstverk till sin arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om