Enligt Ulla Wikefeldt och Magnus Forssman har vattenståndet inte varit så lågt någonsin i sjön Yxern, som ligger på gränsen mellan Västervik och Vimmerby kommun.
– Nu ser vi en massa grund som vi annars inte har sett tidigare, säger Magnus.
Paret har sin bår liggandes vid sjökanten. I år ligger båten flera meter ut än vad den brukar att göra.
– Vattennivån i sjön är minst två meter lägre än andra somrar. I år är det också väldigt mycket vattenväxter som växer till sig, säger Ulla.
I torsdags besökte Sverker Thorén Yxern och tittade på hur vattensituationen är.
Vad anser du om vattennivån i sjön?
– Det är horribelt, det ska inte behöva vara på det här sättet.
Sverker Thorén är en av tre politiker i södra Östersjöns vattendelegation. Där sitter även forskare, sakkunniga från länsstyrelsen samt representanter för jord-och skogsbruk. De har som uppgift att EU:s ramverk för vatten efterlevs, god vattenkvalité på ytvattnet.
– Jag kommer att ta upp situationen för Yxern vid nästa sammanträde.
Vattennivåerna i sjön Yxern regleras av en vattendom från mitten av 1930-talet. I sjön och längre ut mot Östersjön finns det flera mindre vattenkraftverk. För att ta ut kraft ur de kraftverken magasineras vatten vid de olika kraftverken. På grund av det kan sjöns vattennivåer minskas enligt vattendomen. I dag är det Tekniska verken i Linköping som driver de vattenkraftverken.
Länsstyrelsen
I våras kom länsstyrelsen i Kalmar med ett uttalande om situationen i Yxern. De tittade på vad de kunde göra och kom till slutsatsen att de inte kunde göra så mycket. Det är ett synsätt som Sverker Thorén inte håller med om.
– Tekniska verken kan gå till Mark-och miljödomstolen för att få den 80-åriga vattendomen upphävd. Det kan också vara på det sättet att Västervik-och Vimmerby kommun överklagar länsstyrelsens beslut.
Han menar att det finns en paragraf i miljöbalken som säger att länsstyrelsen har rätt att agera.
– Glädjande nog är det vårt parti som har drivit frågan i riksdagen om mindre vattendrag. En motion från Lars Tysklind (L) bifölls av riksdagen tidigare i år om flexiblare tillståndsprocesser för vattenverksamhet. Motionen lyfter problemet att många vattenkraftverk har tillstånd som beslutats med stöd av äldre och omodern lagstiftning.
Kommer den motionen att göra någon skillnad för Yxern?
– Jag är optimistisk. Processen om vattenkraft ska vara anpassad till de miljökrav som finns nu, inte de vattendomar som togs för 80 år sedan.
Blir det någon förändring?
– Det måste bli det. Jag vet att Västervik kommunalråd Tomas Kronståhl (S) är engagerad i den här frågan och förbereder ett överklagande av länsstyrelsens beslut. Det är sorgligt att se hur sjöns vattennivå har minskat.