Hos Ekmåne på Hallmare Frälsegård

- ska naturbetesköttet och jakten utvecklas

Simon och Stina Ekmåne bor på Hallmare Fräslegård sedan 2011. Sedan ett par år tillbaka driver de gården, med inriktning ekologiskt naturbeteskött och jakt. Foto: Lena Dahlberg

Simon och Stina Ekmåne bor på Hallmare Fräslegård sedan 2011. Sedan ett par år tillbaka driver de gården, med inriktning ekologiskt naturbeteskött och jakt. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-04-04 13:29


Hallmare Frälsegård har anor sedan mycket lång tid tillbaka. Gården är omnämnd i danska källor redan 1241. Danskarnas segelled till Estland gick genom Loftahammars skärgård och Hallmare var ett viktigt landmärke.

Paret Ekmåne har bott på Hallmare Frälsegård utanför Loftahammar sedan 2011, för två år sedan köpte de gården av Simons föräldrar. Längre tillbaka var det Vinäs säteri som ägde gården. Den friköptes sedan i mitten av 1800-talet.

- Jag har till största delen växt upp i Rödja utanför Gamleby, men min farfar Yngve Halling kommer från Rågö i skärgården här utanför, säger Simon Ekmåne.

Stina har rötterna på västkusten. Paret träffades under en smideskurs på Öland och gifte sig på en sten (!) utanför Rågö sommaren 2014. Sonen Tore är 1,5 år, i juni får han ett syskon.

Stina Ekmåne är utbildad textil-, trä- och metallslöjdslärare. Sedan ett år tillbaka driver hon Café Hantverket i Loftahammar tillsammans med Sofia Riedmüller.

- Vi har öppet en del helger redan nu. Från mitten av juni till mitten av augusti har vi öppet alla veckans dagar.

Förutom café har de försäljning av blom- och grönsaksplantor samt lokalt hantverk, där Stina är en av hantverkarna. Hon gör både keramik och tovat, såväl som smide och trä.

Simon Ekmåne är utbildad jägmästare och jobbar som skogsrådgivare på Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge, med kontor på Gamlebygymnasiet.

- Jag jobbar främst med skogsbruksplaner, men anordnar även utbildningar för skogsägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om