Hunden Rocky satsar mot nya äventyr

I sommar har läshunden Rocky besökt olika campingområden och badplatser i kommunen för att i sällskap av sommarlovslediga barn lyssna på sagor och leka lekar.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-08-12 20:00

Rocky är redan utbildad besökshund och nu vidareutbildas han till terapi- och skolhund för att arbeta i team med sin matte Erika Kellgren.

Denna soliga augustieftermiddag befinner de sig på Västervik Resort, Lysingsbadet, där Västerviks stadsbibliotek i dag anordnar högläsning. Och eftersom det verkar ha undgått de flesta familjer i området vad som är på gång frågar bibliotekarien Ann Loftås några barn i närheten, syskonen Axel och Ingrid Anderberg, om de är intresserade av att komma och lyssna. Jodå, det kan de tänka sig. De har just huggit in på varsin glass men kommer och sätter sig på filtarna som bretts ut i gräset. De slår sig ner lite försiktigt men entusiasmen ökar när de får syn på Rocky.

Ann Loftås plockar upp "Äskil äter träd" av Åsa Lind och Per Gustavsson och börjar läsa.

Adepten Rocky skäller till lite ibland i sin arbetsiver och placeras av Erika på en kyldyna där han kommer ner i varv.

Glassar framför nosen och närgångna kameralinser kan nog vara något distraherande för en taggad lärling.

När boken är slut avrundas stunden med lek.

Axel och Ingrid får efter Erikas anvisningar låta Rocky utföra olika uppgifter. Det gäller för honom att leta upp godbitar på olika ställen. Och glädjen är stor – för samtliga inblandade.

Erika Kellgren berättar att hon och Rocky i höst kommer att besöka hemmasittare i kommunen, det vill säga barn som av olika anledningar inte går i skolan. Rockys roll är att vara en god lyssnare som kan öka barnens motivation att läsa.

– Hunden är en lyssnare som inte dömer, tillrättalägger eller kommenterar, säger Erika Kellgren som själv har en bakgrund som pedagog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om