Hundpsykologen coachar människor

Magma är en ung aktiv schäferhona, nyfiken på allt som livet kan ha att erbjuda. Hon är glad i människor och mycket intresserad av andra fyrbenta varelser. Kort och gott – Magma är en underbar individ som dock kräver en del av sina människor. Det har husse, Rickard Åberg, fått erfara.

Att gå i gallertrappor kan vara läskigt men Magma har inga problem med det. När hon utforskar nya miljöer får hon uppmuntran av matte Rickard Åberg som hela tiden finns i närheten.

Att gå i gallertrappor kan vara läskigt men Magma har inga problem med det. När hon utforskar nya miljöer får hon uppmuntran av matte Rickard Åberg som hela tiden finns i närheten.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2019-01-12 11:00

Han har vana av hundar sedan tidigare, men har ändå valt att ta lite hjälp av coachen och hundpsykologen Bengt Weckfors som numera arbetar med hundar på heltid.

Det är lördag eftermiddag. Rickard och Bengt har stämt möte på Båtvägen 2, på Lucerna, där Bengt Weckfors har sin arbetsplats.

I dag står miljöträning på schemat.

Rickards önskemål initialt var bland annat att jobba för att öka Magmas självkänsla, samt att träna på hundmöten.

– Första gången jag träffar ett ekipage går vi igenom vad matte eller husse förväntar sig och önskar uppnå med våra träffar, säger Bengt Weckfors.

– Det kan finnas beteendemönster man vill ändra på eller egenskaper hos hunden som man vill utveckla.

Vid det första mötet tar han sig också en närmare titt på hunden.

– Det är inte helt ovanligt att hundar som man ibland kallar "problemhundar" har fysiska skador eller åkommor som kan förklara ett visst beteende, säger han.

I de fall han misstänker att så kan vara fallet får han råda matte eller husse att först och främst kontakta veterinären.

När man kunnat utesluta fysiska skador är det dags att börja jobba.

– Jag brukar börja med att skaffa mig en så tydlig bild som möjligt av hur hundens vardag och förutsättningar ser ut.

– Sedan identifierar jag ägarens och hundens fördelar, alla har vi ju både styrkor och svagheter, och det gäller att ta fasta på styrkorna för att nå dit man vill.

Bengt låter förstå att det som regel är människorna han arbetar mest med.

Gissningsvis kräver det arbetet en stor portion tålamod.

– Ja, och det är jag utrustad med, säger Bengt Weckfors.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att människor kontaktar dig och vill ha hjälp?

– Det är ganska vanligt att man tagit sig an en hittehund eller en omplaceringshund vars bakgrund man har liten, eller ingen, kunskap om. Man vet inte vad hunden har varit med om. Man undrar kanske varför hunden beter sig, eller reagerar, si eller så i vissa situationer. Där kan jag komma in med andra ögon, en utifrånblick, och iaktta samspelet och de signaler som hunden försöker förmedla men som matte eller husse kanske inte uppfattar.

– Att man vill ha hjälp med utåtagerande hundar är också ganska vanligt. Problem med aggresiva hundar beror ofta på fel hantering, det vill säga att man försöker kommunicera med hunden på ett sätt den inte förstår.

Just det där att lära sig läsa signalerna är avgörande för att skapa ett gott samspel med sin hund, menar Weckfors.

Tillbaka till Magma och Rickard som kommit långt på sin väg att lära känna varandra. I dag tränar de på att gå i gallertrappor som kan upplevas lite läskiga av en del hundar.

Det går bra. Magmas nyfikenhet är större än ängsligheten, och husse Rickard finns hela tiden i närheten, ibland alldeles bredvid, ibland lite bakom.

Bengt står en bit ifrån och iakttar dem.

Efter en stund är det dags att avbryta för lek. Rickard plockar fram en boll, som sitter fast i ett snöre, och så blir det dragkamp.

När det gäller Magma vill Rickard att hon ska lära sig ignorera andra hundar vid möten.

– Bollen har jag med även när vi är ute och går. Jag använder den för att få Magma att rikta sin uppmärksamhet mot mig istället för mot dem vi möter.

– Det är en form av "skvallerträning", säger Bengt.

Snart kommer Magma förväntansfullt att vända sig till husse när andra ekipage dyker upp. Ungefär så här: "Det kommer en hund, husse. Då får jag min leksak – eller hur?!". Så småningom kan man fasa ut bollen (först kanske byta ut den mot en godisbit) när det önskade beteendet är inlärt.

Rickard och Magma har träffat Bengt Weckfors regelbundet sedan november.

– Jag har bland annat lärt mig hur viktigt det är med tajmingen när man belönar hunden, om man belönar vid fel tillfälle kommer man ingen vart. Eller i värsta fall uppmuntrar man ju ett oönskat beteende.

För Bengt Weckfors del är det svåraste i arbetet när han möter hundägare som inte lyssnar på de råd han har att ge och inte är beredda att ändra ett mönster som inte är bra varken för hund eller människa.

– I sådana lägen är det extra viktigt att hitta styrkorna som finns, de små guldkornen, och när man gjort det brukar faktiskt motståndet släppa, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om