Hur förvaras elektronik i skolorna?

Inbrotten i kommunens skolor har ökat under hösten. Det är tydligt vad tjuvarna är på jakt efter. Paddor och elektronisk utrustning. Det har hittills kostat kommunen flera hundra tusen kronor, i stulen elektronik, där tillkommer även skadegörelse på byggnader.

Västervik2017-10-21 10:00

Vår tidning har tidigare skrivit om att inbrotten ökar i skolor och att den åtråvärda elektroniken förfaras relativt öppet i skolorna. Under hösten har det varit minst fem inbrott i skolor i kommunen där tjuvarna riktat in sig på just läsplattor och mobiltelefoner. Senast var det Gunnebo förskola som blev av med paddor och mobiltelefoner till ett värde av drygt 20 000 kronor. Innan dess har Ludvigsborgsskolan drabbats av liknande inbrott och stölder samt Ankarsrums skola och Gunnebo skola. Varje gång är det lättillgänglig elektronik som stjäls.

Vår tidning kontaktade kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) och undrade varför elektroniken inte förvaras oåtkomligt för tjuvar.

- Jag tycker att det är en självklarhet att varje skola förvarar sin elektronik inbrottssäkert.

Stora kostnader

Tillsammans har inbrotten i kommunens skolor kostat kommunen mer än 100 000 kronor i stulet material. Lägger man där till skador som inbrotten orsakar på dörrar och fönster blir kostnaden ännu högre.

- Skolor är lokaler som garanterat är tomma under nattetid. Det lockar många oärliga personer till sig och om man vet om att elektroniken inte förvaras oåtkomligt, säger Tomas Kronståhl.

Varför har man inte rutiner för hur elektroniken ska förvaras?

- En sådan rutin borde redan finnas på varje skola.

Han säger att när kommunen har säkerställt både rutiner och säkerhetsskåp där elektroniken förvaras under lov, nätter och helger kommer man att kalla till en presskonferens.

- Då borde inte fler obehöriga lockas in i skolorna, säger Tomas Kronståhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om