Klubben grävde guld i Borås.
Allsvenska fotbollsklubben Elfsborg är mönsterexemplet för klubbar som vill bygga ny arena. Föreningen insåg att det skulle bli mycket billigare att bygga i egen regi än om kommunen gjorde det. Till saken hör att det i organisationen fanns byggkompetens som kunde hålla ihop projektet. Den färdiga arenan gav mer publik och fler kringintäkter. Klubben fick ekonomi att värva hem stadens store son Anders Svensson till A-laget. Under de efterföljande åren tog Elfsborg två SM-guld. (Sydsvenskan)
Miljonrullning i Vänersborg.
Budget: 140 miljoner. Verklig byggkostnad: 300 miljoner kronor. När Vänersborgs kommun byggde en ny bandyhall blev turerna många. En konsult stämdes för pengarullningen. Något år efter invigningen inträffade ett takras. När folk undrade varför kommunen inte försökte få en mello-deltävling till hallen blev svaret: ”Hallen är för kall.”(Källa: SR P4 Väst)
Lidköping höll budget.
I Vänersborg lär man titta avundssjukt på en annan bandykommun i Västergötland. Lidköpings kommun byggde och höll budget. Dessutom fanns ett sponsorsbidrag på 70 miljoner kronor från den lokala sparbanken. Utöver bandy har arenan lyckats dra många andra evenemang. För några veckor sedan arrangerades till exempel en deltävling i Melodifestivalen där. För klubbens del innebar arenan att publiksiffran steg kraftigt.
Värt att notera: När kommunen berättar om arenans ekonomi för tidningen Arbetarbladet säger man att man redan från start var på det klara med att arenan skulle behöva ett årligt kommunalt stöd på i storleksordningen 16 miljoner om året.(Källa: SR P4 Väst)
Elitarena utan elitlag i Malmö.
Förstå-sig-påarna beskrev hockeyarenan som världsklass när den stod klar. Det fanns bara ett problem, under byggtiden hade hockeylaget Malmö IF hunnit trilla ut ur elitserien. De första åren i nya arenan blev skakiga för MIF både sportsligt och ekonomiskt.
Byggherren Percy Nilsson gjorde ett uppmärksammat utspel att elitserien borde vara en stängd liga, det vill säga att lag inte skulle kunna trilla ur, för att man i framtiden skulle våga göra stora investeringar i klubbarna.
"Vill man vara elak kan man säga att arenan på rekordkort tid blev till ett mausoleum för hockeyn i Malmö", skrev krönikören Kent Hansson i Kvällsposten 2009.
I efterhand blev det rätt bra ändå. MIF är sedan något år tillbaka i elitserien. Arenan har varit ekonomiskt lönsam, och lyckats dra stora evenemang till Malmö. (Källa: Göteborgs-Posten och Wikipedia)
Arenaaffär slutade med korruptionsdom.
Byggjätten Peab och Solna kommun samarbetade kanske för nära när arenan byggdes. Tidningen Dagens Samhälle upptäckte i en granskning att byggbolaget gjort stora utbetalningar till en hög kommunal tjänsteman – det ska ha handlat om övertidsersättning.
Det hela slutade med korruptionsåtal för flera inblandade. Tjänstemannen dömdes för mutbrott. Fyra andra åtalade friades.
Den färdiga arenan blev en ekonomisk kvarnsten för ägarna – däribland Svenska Fotbollsförbundet. (Källa: Affärsvärlden)
Missnöjd klubb i Sandviken.
När arenaplaner presenteras talar man ofta om möjligheter till kringarrangemang utöver elitidrotten. I Sandviken blev det konkurrens om hallen. Det tar tid att ställa om arenan från isrink till konsert- eller mässhall. Bandyklubben Sandvikens AIK klagade på att man alltför ofta fick spela på sin gamla utomhus-is. Därtill tappade klubben intäkter, eftersom arenabolaget skötte försäljningen på arenan. Inte heller för kommunen blev arenan något lyckokast – det kommunägda bolaget har gjort förluster i storleksordningen 10–12 miljoner kronor de senaste åren. (Källa: SR P4 Gävleborg)