Imponerande takmålningar i Gunnebo

På IOGT-NTO-gården i Gunnebo har på senare tid anordnats en rad arrangemang. Alla som kommer dit blir, direkt när de kommer in, förundrade och nyfikna på de vackra målningar som breder ut sig över hela det välvda taket i stora salen.
Hur kan det komma sig att en så fantastisk ornamentmålning kan finnas i en föreningslokal i våra trakter?

Takmålning med lokala motiv.

Takmålning med lokala motiv.

Foto: Sven-Olof Nilsson

Västervik2016-05-03 16:37

I en minnesskrift, ”Gunnebo Bruk 1764-1939”, skriver Helge Åkerman om byggnaden, att bruksledningen 1913 inrättade en klinik med läkarmottagning och medicinförråd i ett av de då uppförda bostadshusen. 1917-1918 uppfördes en större sjukstuga inrymmande, förutom klinik och sköterskebostad, även en epidemiavdelning, som emellertid inom kort blev överflödig, då landstinget övertog all epidemivård. Sjuksalarna omändrades 1928 till föreläsnings- och samlingssal och invigdes av biskop Erik Aurelius.

I taket har dekorationsmålaren Karl Filip Månsson utfört synnerligen vackra målningar med landskapsmotiv. År 1982 blev IOGT-NTO Gunnebo-Västrum ägare av samlingssalen och renoveringar påbörjades med hjälp av mestadels ideell arbetskraft.

Historiskt dokument

– År 1959 hittades ett gammalt hoprullat dokument som idag finns bevarat hos IOGT-NTO-föreningen, berättar Börje Pettersson som är både styrelseledamot i föreningen och fastighetsskötare i lokalen.

Börje plockar fram ett gammalt slitet dokument skrivet med blyerts på tjockt papper som användes av byggarbetare förr i tiden. Där är följande nedtecknat:

Detta hus byggt år 1918 af Gunnebo Bruks Nya Aktiebolag dåvarande Disponent Gösta Klemming.

Entreprenör för arbetet David Johansson Fårhult. Träarbetet utfört af Otto Andersson och Ärlandsson.

Murningsarbetet utfört av O.F. Nyqvist Västervik.

Plåtarbetet utfört af Karl Jonsson, Västervik. Kakelugnarna satta af K.W. Larsson, Västervik. Målningsarbetet utfört af Andersson Gladhammar.

Detta skrifvet de dagar Österrikarne fingo stryk av Italienarne.

Den 30 juni 1918 gästades Gunnebo af Kalmar läns landshövding Falk samt besöktes äfven denna byggnad och fann allt detta godt.

Byggnadens skapare Arkitekt A.W. Brunskog Lindköping.

I dessa dagar är det Wärldskriget rasar och sprider elände öfver jorden. Jobbare och Gualachbaroner fröjda.Målningen är svårt att få färdig för linolja kostar bortåt 60 kronor per liter.

Gunnebo den 1 juli 1918 (obs. litet skämt ut i allt elände).

Takmålningen

Konstnären bakom det dekorationsmålade taket, Karl Filip Månsson, föddes i Skaraborgs län 1864. Trots sin dåtida storhet, med en imponerande stor produktion, tycks han idag vara en av Sveriges mer bortglömda konstnärer.

Han var dekoratör och konstnär, lärare vid Tekniska skolan i Stockholm, målarmästare samt även ståthållare i den av Evert Taube stiftade orden ”Pax Aurea”. Han är för övrigt huvudperson i visorna ”Al fresco”, ”Morgonsång på Baggensfjärden” och ”Herr Filip Månsson träder i gemaken”.

Imponerande produktion

Karl Filip Månsson etablerade sig i Stockholm med egen verkstad. Han blandade sina verk från allmogekonsten med orientaliska ornamentdetaljer. Detta kan man tydligt skönja i de vackra takmålningarna i Gunnebo. Han blev snabbt en av sekelskiftets mest anlitade dekoratörer med en imponerande produktion. Hans verk kan, förutom i Gunnebo, ses i bl a Stockholms centralstation, Engelbrektskyrkan i Stockholm, Rosenbad, Göteborgs centralstation, Stockholms rådhus, Stockholms stadshus och ett flertal slottsbyggnader och kyrkor runt om i Sverige.

Han gjorde också flera utlandsresor, bland annat till Frankrike och Italien. Under 1910-1920-talen blev han en av de ledande dekoratörerna i Sverige och anlitades av de flesta av dåtidens arkitekter.

Han avled i Stockholm 1933.

Månsson var tekniskt mycket skicklig. Vid all kalkmålning använde han sig av de speciella färger som passar just för kalk. Vid målning på trä använde han alltid ett eget recept med äggoljetempera.

Ett besök på IOGT-NTO-gården i Gunnebo är väl värd ett besök. Och glöm då inte att lyfta blicken uppåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om