Industrin hyllar Västerviks teknikcollege

Västerviks gymnasium har blivit en del av Teknikcollege. Certifieringen är ett kvitto på att utbildningarna håller hög kvalitet och att de uppfyller kriterierna för att kvalitetssäkras inom Teknikcollege.

Västervik2018-03-01 16:45

Västerviks gymnasium samverkar med näringslivet på många olika sätt, bland annat genom studiebesök, arbetsplatsförlagt lärande, programråd och föreläsningar.

- Tack vare ett långsiktigt certifieringsarbete är det nu klart att de tekniska utbildningarna på gymnasiet (Industritekniska programmet, El-och energiprogrammet och Naturvetenskapliga programmet med teknikprofil) blir en del av Teknikcollege, skriver Västerviks gymnasium på sin hemsida.

I norra Kalmar län och Västerviks kommun är den tillverkande industrin den mest dominerande näringsgrenen och sysselsätter en stor del av befolkningen. I Västervik går cirka 20 procent av befolkningen till ett jobb inom industrin och siffran är stigande. I grannkommunerna Oskarshamn och Vimmerby är siffran över 30 procent.

Beroende av utbildning

Inom industrin finns ett flertal yrkesroller som är snarlika för alla företag oavsett bransch, såsom ekonomi-, HR- och säljfunktioner, men även mer okvalificerade yrkesarbetare.

Tillgången till utbildning på lokal nivå är viktig.

- Industrins företag är beroende av det offentliga utbildningsväsendet för sin kompetensförsörjning. Den kompetens som krävs för att vara anställningsbar för de kritiska yrkesrollerna kräver en god grundutbildning med både teori, yrkesteori och praktik.

- Med ovanstående i tankarna gläds vi inom industrin åt att Västerviks gymnasium dels väljer att certifiera sitt gymnasium och gå med i Teknikcollege Östra Småland, och dels att man kommer att renovera stora delar av gymnasieskolan, skriver styrgruppen för Teknikcollege Östra Småland i ett mail till Västerviks kommun.

32 procent går i pension

Att behålla konkurrenskraften i Kalmar län är en stor utmaning inför framtiden.

- Fram till år 2025 går 32 procent av de som idag arbetar inom teknik- och industribranschen i pension.

Samtidigt innebär industrins digitalisering och tekniska utveckling att det ställs högre krav på kompetens hos de som arbetar inom industrin.

- Det vi vet är att Teknikcollege ger oss ett redskap att klara dessa utmaningar genom samverkan mellan företag och kommuner. För industrin är det då väsentligt att Teknikcollege Västerviks gymnasium har attraktiva och högkvalitativa utbildningar som dels leder till yrkesroller som kvalificerade yrkesarbetare, tekniker och dels till fortsatta ingenjörsstudier på högskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om