Det var för drygt en vecka sedan som det kom signaler att årets influensavaccin var på väg att ta slut.
– Det är ovanligt många som har vaccinerat sig i år. Inte bara i Sverige utan i hela Europa. Vi vet inte varför, även om det naturligtvis är glädjande att många väljer att vaccinera sig, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Landstinget i Kalmar län har fått uppgiften att leverantören inte kommer att kunna leverera mer vaccin när landstingets nuvarande lager är slut. Därför togs på måndagen beslutet att man ska prioritera högriskgrupper: Gravida och personer med kroniska sjukdomar, som hjärt- och/eller lungsjukdom, diabetes, lever- eller njursvikt eller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller med nedsatt lungfunktion.
Även i Kalmar län är det ovanligt många som har vaccinerat sig i år. En uppskattning lyder på 5 000 fler doser mer än normalt.
Kommer vaccinet att räcka till dessa grupper?
– Det finns en risk att det inte kommer att göra det. Det beror sig på hur många som vänder sig till vården för vaccinering. Ett normalt år är det inte alla i högriskgrupperna som vaccinerar sig, svarar Lisa Labbé Sandelin.
Om det finns personer i dessa grupper som blir utan vaccin säger hon att det är viktigt att man uppsöker vården om man börjar uppvisa influensasymptom. Då finns det behandling som man kan sätta in.
– Det gäller oavsett om man har fått vaccin eller inte.
Ni har drop-in-vaccinering. Kommer den som inte hör till riskgrupperna att få vända i dörren?
– Man kommer att fråga om individens bakgrund, och hör man inte till riksgrupperna så måste vi tyvärr säga nej, säger Lisa Labbé Sandelin.