Kommunfullmäktige fick i måndags kväll information om Oskarshamns kommuns och SKB:s (Svenskt kärnbränsle) arbete med förvaring av radioaktivt material och utbränt kärnbränsle.
- Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt material och utbränt kärnbränsle. Vi lägger det i kopparkapslar som sedan täks med bentonitlera för att därefter mellanlagras 500 meter ner i berget, säger Jenny Rees, från SKB.
Anläggningen i Oskarshamn kommer att vara kvar fram till 2080-talet innan allt radioaktivt material transporterats till Östhammar.
Idag finns endast en av tre kärnkraftverk i drift i Oskarshamn.
- O2 lades ned 2015 och O1 lades ned 2017.
Informerar invånare
Kommunledningen i Oskarshamn har fattat beslut om att invånarna där ska vara välinformerade om vad som sker vid anläggningen.
- Vi ser det som vårt ansvar för våra kommuninvånare, Bodil Lindeberg Jönsson, från Oskarshamns kommun.
Hon anser att alla ska känna trygghet med att bo kvar där och att de vet om hur avfallet tas om hand.
Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande i Västervik ville veta mer.
- Vi som grannkommun är väldigt lite delaktiga i de här frågorna. Kärnkraftsanläggningen ligger på vår bakgård också och ligger faktiskt närmar Västerviks tätort än Oskarshamns. Tyvärr är inte kommungränserna gjorda av betong så om det sker en olycka i den anläggningen skulle även vi bli hårt drabbade.
Han fick ett löfte om att informationsarbetet skulle utökas till grannkommunerna.
- Det skulle vara roligt om alla de pengar som går till Oskarshamn också skulle komma över kommungränsen, sa Tomas Kronståhl.