Avsikten med detaljplanen var att vattentornet skulle byggas om och kompletteras med ytterligare ett granntorn. Efter ombyggnationen skulle vattentornet inrymma tolv våningsplan, varav tio för boende/kontor och 1-2 våningsplan i botten för andra ändamål.
Beslutet att anta detaljplanen har överklagats i sex omgångar. Bland annat av boende i området, som påpekar att både uran och radon kan frigöras vid sprängning i Kattkulleberget.
Omkringliggande fastigheter kan också ta skada vid sprängningar, liksom människors hälsa, menar grannarna. Dessutom anser man att en byggnation skulle innebära att ett populärt fritidsområde omvandlas till en privat bostadsfastighet.
Domstolen säger nej
Nu har ärendet prövats i Mark- och miljödomstolen, som väljer att upphäva kommunfullmäktiges beslut. Enligt domstolen skulle tillbyggnaden bli allt för stor och dominerande i förhållande till det gamla vattentornet som har en byggnadsarea om cirka 100 kvadratmeter.
En tillbyggnad skulle också innebära att vattentornets speciella egenart och kulturvärde inte tas till vara.
Kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) säger att syftet med detaljplanen var att ge vattentornet en ny funktion.
- I dagsläget har inte vattentornet något användningsområde så vi tyckte det var positivt att det fanns en entreprenör som ville göra något. Det är alltid roligt när en gammal byggnad kan få en ny funktion, säger Tomas Kronståhl.
- Samtidigt får man ha respekt för det som domstolen säger. Nu får vi ta en diskussion om vad som är möjligt och inte möjligt.
Innebär domen att byggplanerna inte kan förverkligas?
- Det är viktigt att vi tar till oss Västerviksbornas synpunkter. Entreprenören vill uppföra en stor byggnad bredvid vattentornet och om det inte är möjligt så får han lägga ner.
Kan ni välja att överklaga domen?
- Det vet jag inte än. Vi får läsa domen och föra ett resonemang.