Destination Gotland ställer in Västervikstrafiken

Det blir ingen Gotlandstrafik från Västervik i sommar. Bränslepriserna gör trafiken olönsam.

Det blir ingen Gotlandstrafik från Västervik i sommar.

Det blir ingen Gotlandstrafik från Västervik i sommar.

Foto: Emil Lundberg

Västervik2023-02-16 18:14

Destination Gotland meddelade på torsdagskvällen att årets trafik ställs in.

– Vi har inte förutsättningarna för att köra trafiken mellan Västervik och Visby i sommar, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.

Han förklarar att de redan tittat på alla tänkbara alternativ och vänt på varenda sten, men att det i dagsläget inte går ihop, främst på grund av bränslepriserna, men de ökade kostnaderna över lag spelar också in.

Men det finns enligt Risberg inga planer på att lägga ner trafiken permanent.

– Västervik är en viktig destination för oss och vi upplever att vi har ett bra samarbete med både politiken och med näringslivet. Det här har varit ett svårt beslut att ta, men vi har kommit till den punkten då vi rent operativt måste ta ett beslut inför sommaren.

Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) är inte förvånad över nyheten.

– Samtidigt är vi medvetna om att det här drabbar besöksnäringen. Kombinationen Västervik-Gotland är något som blivit väldigt bra. Och Vimmerby-Västervik-Gotland också för den delen, så det är tråkigt att vi inte har möjlighet att utveckla detta under 2023.

undefined
Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.

Både Risberg och Hjalmarsson säger att de är övertygade om att färjetrafiken mellan Västervik och Visby kommer att återupptas i framtiden.

Diskussioner har förts under vintern och dialogen kommer att fortsätta under våren, för att hitta möjligheter för att få igång trafiken igen.

– Vi ska verka för att möjliggöra det så fort som möjligt. Men om det blir till nästa år eller senare kan jag inte sia om, säger Risberg.

Gotlandstrafiken gjorde comeback 2016 i Västervik. Då i bolaget Gotlandsbåtens regi. Det varade bara en sommar.

2017 tog Destination Gotland över trafiken och har drivit den sedan dess, med uppehåll för pandemisommaren 2020. Trafiken har hela tiden inskränkt sig till sommaren.

undefined
Harald Hjalmarsson (M).

Den inställda trafiken till Västervik är inte den enda effekten av de höga bränslepriserna. I november meddelade Destination Gotland att man tvingades höja biljettpriserna på trafiken till Oskarshamn och Nynäshamn med 30 procent från årsskiftet.

Bolaget har varit starkt beroende av naturgas som drivmedel. Vid beskedet i november berättade bolaget att priset på naturgas sommaren 2021 låg på 130 euro per megawattimme. Rysslands krig mot Ukraina har lett fram till priserna stigit kraftigt. Som mest har priset legat på 300 euro per megawatttimme. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!