Chansen för äldre att komma in på ett äldreboende har kraftigt försämrats i många av landets kommuner, men Västervik är ett undantag.
- I dagsläget finns ingen som väntar, däremot kan det finnas personer som har tackat nej, säger Helen Thylander, boendesamordnare på Västerviks kommun.
För att få en plats på ett särskilt boende krävs ett biståndsbeslut. När beslutet är beviljat är det kommunens uppgift att ordna med boende inom högst tre månader.
- Just nu har vi inga problem att hinna med det. Vi har haft väldigt mycket lediga boenden de två sista månaderna, så de som är i behov av en plats kan få det, säger Helen Thylander.
Vissa omständigheter kan göra att väntetiden blir längre, till exempel om den sökande vill bo på en särskild ort.
- Är situationen akut så händer det att den enskilde tackar ja till ett boende i Gamleby, fast önskemålet är att bo i Västervik. Under tiden kan man stå som platsbyte, och blir det något ledigt så får man byta boende.
Hinner ni med att ordna ett boende på tre månader?
- Ja, vi gör faktiskt det. Det är kanske lite ovanligt mot andra kommuner, men det brukar inte vara något problem här, säger Helen Thylander.
Hon poängterar samtidigt att behovet kan variera över tid.
- Nu har vi inte många som väntar, men ibland kan det vara fler som väntar på boende. Det går upp och ner.
Det finns 14 särskilda boenden i kommunen, 13 är kommunala och ett, Lindögården, drivs i privat regi.
Vad händer om ni inte kan ordna ett boende inom tre månader?
- Beslutet som inte verkställs inom tre månader rapporteras in till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).
Finns det behov av fler särskilda boenden?
- Efterfrågan att bo i centrala Västervik är större än vad vi kan tillgodose. Korallen som ligger i norra Västervik kommer att utökas med cirka 28 platser.