Ingen nedskräpning på Gränsö efter HojRock

Sommarens nyhetsrapportering har varit full av skräpiga campingplatser efter musikfestivaler. Gränsö har i helgen härbärgerat närmare 6 000 campinggäster men på måndagsmorgonen kunde man knappt märka att någon varit där. Är det den goda organisationen eller de skötsamma knuttarna är frågan?

Ola Lindblom, Jan Fröjd, Maria Ludvigsson och Ann-Marie Augustsson från Värmland är mycket positiva till hur campingen på HojRock sköts. Foto: Åsa Thaberman

Ola Lindblom, Jan Fröjd, Maria Ludvigsson och Ann-Marie Augustsson från Värmland är mycket positiva till hur campingen på HojRock sköts. Foto: Åsa Thaberman

Foto:

Västervik2016-08-01 14:48

Årets HojRock är avslutat, tystnaden har åter infunnit sig på Gränsö och på måndagsmorgonen kan man knappt se ett spår av de 5-6 000 campare som bott där över helgen. Två stora blå containrar står uppställda vid Bondbackens parkering, några personer går och plockar det sista småskräpet och några tjejer tränar sina hästar där det nyss var fullt av tält. Sommarens nyhetsrapportering har varit full av skräpiga festivalplatser, men så är det tydligen inte på HojRock.

– Det är mycket förberedelser, vi har satt ut sopsäckar överallt så det ska vara lätt att slänga på rätt ställe, säger Peter Lundström från Törnros MC som jobbat med att sätta upp och riva campingen.

Törnros MC ansvarar för campingen och direkt när de första camparna började åka på söndagen var 20-30 personer på plats för att börja städa.

– Den här åldersgruppen är väl mer noggrann menar Peter Lundström, ser man en sopsäck så slänger man i den.

Någon hållbar camp är det ännu inte, allt slängs i samma säckar och någon återvinning finns inte.

Kom först, åker sist

Sist kvar på campen är ett gäng från Bocirs MC i Värmland. De håller med om att äldre är mer ordentliga.

– Det är inte så mycket slit och släng, vi lägger skräpet i en hög och tar hand om det sen säger Ann-Marie Augustsson som har campat i en av fårhagarna vid Bondbacken i en vecka nu.

– Vi kom först och åker sist skrattar sällskapet från Värmland, som bara har beröm till dem som arrangerat campingen.

– De gör ett fantastiskt jobb här säger Ola Lindblom och fortsätter montera ner sitt tält, och vi är väl mer skötsamma också tillägger han.

När man går genom fårhagen kan man se en och annan nedtrampad kapsyl och lite plastskräp, men det är förvånansvärt rent. Barnfamiljerna återtar Bondbacken och lugnet lägger sig igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om