I torsdags presenterade den rödgröna majoriteten (S, V och MP) sin budget från 2017 till 2019. Man berättar att man kommer att fortsätta på den inslagna vägen, varje dag lite bättre, vilket ska leda till en bättre vård för patienterna även om den inte alltid kommer att ske på sjukhus, utan att vården ska bedrivas i hemmet i större utsträckning än tidigare.
– Det gäller att frigöra tid för att våra anställda ska kunna göra sitt arbete på bästa sätt, säger Anders Henriksson (S), ordförande i Landstingsstyrelsen.
Man kommer att satsa mellan 33 till 45 miljoner de kommande åren. Främst går pengarna till att se över kompetensförsörjning och rekrytering till hälso- och sjukvården.
– Vi har tagit fram en strategi för personal- och kompetensförsörjning, där en del är att bli oberoende av bemanningsföretag.
Innebär det att ni väljer att frysa ut bemanningsföretagen?
– Nej, vi väljer att satsa på vår egen personal. Det kommer att ta lång tid. Vi väljer att göra på det sättet för att vår personal får arbeta mycket mer när det finns personal inhyrd, säger landstingsråd Lena Segerberg (S).
Man väljer att fortsätta satsningen på utbildning av nyanlända med vårderfarenhet, det gäller både introduktion och kompetens samt utbildning i yrkessvenska.
Satsningar
Majoriteten väljer också att satsa på att vården ska vara närmare patienterna, samt den tekniska utvecklingen.
– Det måste finnas kostnadsutrymme för att växla in ny teknik för att förbättra arbetssätten, säger Anders Henriksson.
Den nya tekniken ska senare minska kostnader och arbete.
– Det handlar om flytta vården närmare patienterna. Se till att cancerpatienterna kommer snabbare till vård genom att göra en individuell vårdplan. Öka antalet ingrepp genom dagkirurgi, vilket innebär att patienterna skickas hem samma dag som ingreppet har gjorts, säger Lena Segerberg.
Fler vårdmöten ska genomföras genom digitala kanaler.
– Patienterna kan själva ta enklare prov, som blodtryck och waranprover. Vi vill bygga ut den modellen på en del av länets vårdcentraler, speciellt där det inte finns någon bemanning idag. Då kommer vi hatt ha sjuksköterskor på plats en tid för att lära ut till patienter hur de proven tas, säger landstingsråd Jessica Rydell (MP).
Linda Fleetwood landstingsråd (V) pekar på att det görs stora satsningar på den psykiska hälsan.
– Det ska vara ökad tillgänglighet på länets psykiska vårdavdelningar så att patienter med självskadebeteende själva kan skriva in och ut sig. I Västervik satsar vi också 1,1 miljarder kronor på att bygga en psykiatrisk mottagning.
Ingen skattehöjning
Landstinget ger mer pengar till kulturen, då Byteatern får fem miljoner extra samt att man vill utveckla Kultur på recept, vilket ska ordineras till personer som lider av depressioner men även patienter som har Parkinsons sjukdom.
Trots alla satsningar kommer landstingsskatten att lämnas orörd.
– Vi kommer inte att höja skatten. Vårt mål är att ha en avvikelse mot budget på två procent mot budget i överskott, säger Anders Henriksson.
Det målet har man svårt att nå både 2018 och 2019.
Däremot höjer landstinget KLT- biljetterna med 2,5 procent, likaså höjs färdtjänsten med 2,5 procent medan taxan sänks för ungdomar under sommartid.
Patientavgifterna bli oförändrade, men digitala kontakter med vården kommer att jämställas med fysisk vårdkontakt och kosta 200 kronor.