Ingrid Widén, 106, är äldst i länet

Började sitt arbetsliv som hållplatsansvarig vid järnvägen.

I december 2015 fyllde Ingrid Widén 106 år. Foto: Lena Dahlberg

I december 2015 fyllde Ingrid Widén 106 år. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-02-01 16:09


Kalmar läns äldsta invånare, Ingrid Widén, bor i Västervik. Här är hon född och uppvuxen, men hon har även bott i stationshuset i Fårhult och i Tuna. Två platser hon minns med särskild värme eftersom hon alltid trivts med att bo på landsbygden, med bär- och svampplockning runt knuten.

I december 2015 fyllde hon 106 år. Den som är född 1909 har onekligen fått uppleva en hel del, bland annat två världskrig och en enorm teknikutveckling. Men det är familjen och de vardagliga bestyren som har betytt mest för Ingrid Widén.

Nummer fyra av sju
Ingrid Widén, född Svensson, är uppvuxen på området Kullen nära det gamla vattentornet. Huset hette Vänersborg och ligger i korsningen av nuvarande Högalidsgatan och Gasverksgatan. Familjen ägde även grannhuset Östra Lund, som hyrdes ut. Syskonskaran bestod av sju barn, Ingrid föddes som nummer fyra.

- Mina två storasystrar Svea och Maja och min bror Anders var mörkhåriga, men jag föddes med rött hår. Något som mamma var alldeles förtvivlad över.

- Ja hon till och med rakade av dig håret, har du berättat, inflikar dottern Britt-Marie Widén.

Ingrid ler åt minnet, men minns sina föräldrar med stolthet och kärlek.

Tyckte om att läsa
Hennes mamma Magnhild Svensson var en duktig sömmerska, sydde förmodligen till andra men fick säkert fullt upp när den egna familjen växte. Pappa Albert Svensson var konduktör vid järnvägen, ett arv efter hans far. Familjen hade det bra, det gick ingen nöd på dem.

Ingrid Widéns första skola hette Kvarngatsskolan, nästa blev Marieborgsskolan. Dit var det långt att gå från Kullen, minns Ingrid.

- Jag blev sparkad en gång av en flicka som hade träskor. Hon var väl avundsjuk på mig som hade finare skor och kläder.

Hemmet var strängt religiöst, men grannflickan Ella Hellström jobbade på biblioteket och såg till att låna hem böcker som var roliga för Ingrid och hennes syskon att läsa.

- Boken om flickan Vanda kommer jag ihåg. Den tyckte jag om. Men pappa tyckte inte om de där böckerna.

Läs mer i måndagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om