Det utökade rökförbudet gäller inte bara uteserveringarna, utan även vid entréer till platser dit allmänheten har tillträde. I praktiken innebär det rökförbud utanför en butik och att näringsidkarna säkerställer att det fullföljs. Enligt Ica-handlaren Katharina Arvidsson har rökförbudet inte varit dåligt för verksamheten. Snarare har hon upplevt svårigheter i att kontrollera om rökning sker utanför deras entréer.
– Det är tufft eftersom vi inte har en anställd som ständigt observerar våra ingångar, säger hon.
Rökförbudet gäller även vid busshållplatser. Kalmar Läns Trafik har varken fått in klagomål eller känt att de har påverkats negativt av den nya lagen. Enligt KLT:s trafikdirektör, Karl-Johan Bodell, tar man sitt ansvar och har informerat om rökförbudet genom skyltning på sina hållplatser. Därtill har de en överenskommelse med de kommersiella aktörer som använder sig av deras hållplatser.
– De ska följa regleringen och säga till dem som röker vid busshållplatserna, säger han.
Han berättar att det dock finns en osäkerhet om hur långt man får röka från en busshållplats. Den nya lagen anger inte hur långt ett sådant förbud sträcker sig från en entré eller hållplats.
Josefin Jonsson, enhetschef för tobaksprevention hos Folkhälsomyndigheten, förstår problemet men betonar att det stora syftet med lagen är "attitydförändring hos allmänheten". Hon säger att det krävs tid tills praxis kommer på området.
– Det blir upp till domstolarna att avgöra de olika gränsdragningarna, säger hon.