Asylboendena i Gunnebo, Överum och Marsbäcken kommer att stängas senast den 20 november i år. Gunnar Boman som är vd för Västerviks Resort AB, tror inte att Lysingsbadet får behålla sitt avtal med Migrationsverket. Det avtalet går ut den 20 september i år. Totalt rör det sig om drygt 200 asylplatser som försvinner från Västerviks kommun. Samtidigt har kommunen satsat åtta miljoner kronor på en integrationsfond för att de asylsökande ska integreras snabbare genom kontakt med alla de föreningar som finns i kommunen.
Vår tidning ringde upp kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) och frågade om det var en felsatsning.
– Integrationsfonden var i syfte att få tillstånd aktiviteter för asylsökande innan de fått permanent uppehållstillstånd. Vår utgångspunkt var att de som kom som nyanlända till Sverige skulle få en positiv bild av Sverige och det svenska folket genom att öppna upp vårt samhälle för dem.
Tomas Kronståhl menar att man redan från början var medveten om att flera asylsökande skulle kunna flyttas från Västervik av Migrationsverket om färre asylansökande skulle komma till landet.
Åtta miljoner kronor
De åtta miljoner kronorna som kommunen har satsat hår gått till föreningslivet i Västerviks kommun.
– Det är många föreningar som har gjort ett jättejobb för att integrera nyanlända.
Pengarna som funnits i integrationsfonden har kommit från statliga medel för integration som kommunen sparat sedan tidigare.
– Det är inga kommunala pengar som vi har satsat.
Var det rätt att satsa de pengarna på integration även om ni visste att alla asylsökande inte skulle stanna kvar i Västervik?
– Absolut. Det var det bästa sättet vi kunde använda pengarna på. Det är aldrig bra att gå sysslolös i flera år medan man väntar på att få uppehållstillstånd, säger Tomas Kronståhl.
Han tror inte att Sverige har sett slutet på flyktingkatastrofen än.
– Det sitter flera hundratusen flyktingar i gigantiska läger i Jordanien och Turkiet. Jag befarar att proppen snart går ur de lägren och många söker sig norr ut i Europa.