Integrationsprojekt läggs ned - för få deltagare

Integrationsprojektet NYkompetens avslutades den 28 februari 2018. Anledningen var för lågt deltagarantal.

Tomas Kronståhl (S). Foto: Ellinor Harrysson

Tomas Kronståhl (S). Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-04-12 06:55

Nykompetens riktade sig till utrikesfödda med akademisk utbildning och tydlig praktisk yrkesbakgrund. Nu är en slutrapport gjord där man bland annat redovisar bakgrund, resultat, slutsats och budget för projektet.

I slutrapporten skriver man att projektet startades för att nyanlända skulle få en snabb och effektiv integrering i arbetslivet.

Projektet fokuserade främst på förberedande arbetslivsorientering, studiebesök, praktik och mentorer. Deltagarna har i första hand anvisats till projektet av Arbetsförmedlingen.

Sju har fått arbete

Totalt har projektet haft 45 deltagare. Av dem har sju fått ett arbete och 15 har fått en praktikplats. Deltagare som inte placerats till en praktikplats har inte haft tillräckliga kunskaper i svenska språket.

- Det är viktigt att understryka i resultatet att projektets uppdrag varit att förbereda målgruppen och göra dem arbetsklara för arbetsmarknaden, inte att ordna arbete. Att sju deltagare gått vidare till arbete är ett resultat som vi är nöjda med, skriver kommunen.

I februari 2018 fick projektet läggas ned på grund av för få sökande.

Slutsatsen är att projektet genomgående haft svårt att få deltagare trots flera förändringar och anpassningar som har gjorts för att möta målgruppen.

- Vi får inte ge upp nu, utan vi får hitta andra vägar, säger Tomas Kronståhl (S).

- Integrationen är fortfarande en stor utmaning, så vi har en fortsatt diskussion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om