Intensivvård läggs ner i Oskarshamn

Intensivvården vid Oskarshamns sjukhus läggs ner. Det betyder att sjukhusen i Kalmar och Västervik blir ensamma om att ha intensivvård i länet.

Västerviks sjukhus kan få ta emot fler patienter när två intensivvårdplatser försvinner från Oskarshamn.

Västerviks sjukhus kan få ta emot fler patienter när två intensivvårdplatser försvinner från Oskarshamn.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-01-09 18:44

I dag har Oskarshamn fyra platser för medicinsk intensivvård – man har ingen ortopedisk eller kirurgisk intensivvård. Verksamheten har dock dragits med problem de senaste åren. Det har varit svårt att få tag på specialistutbildade sjuksköterskor. Bemanningen har fått ofta fått lösas med inhyrd personal.

Dessutom har beläggningen på avdelningen sjunkit. I snitt har bara 1,3 av de fyra platserna varit belagda de senaste åren.

Förändringen innebär att avdelningen läggs ner. Däremot blir två av vårdplatserna kvar som en ny övervakningsenhet. Där ska medicinska patienter med behov av övervakning eller stabilisering ligga.

I ett pressmeddelande skriver Region Kalmar att förslaget kommer på initiativ från Oskarshamns sjukhus.

Vad innebär det för Västerviks sjukhus?

– Det kommer att bli fler patienter för sjukhusen i Västervik och Kalmar, men när vi har pratat med sjukhusen så bedömer de att de klarar den ökningen, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Redan i dag förs skadade i samband med trafikolyckor, arbetsplatsolyckor eller bränder med ambulans direkt till antingen Kalmar eller Västervik eftersom akutkirurgin och den kirurgiska intensivvården lagts ner i Oskarshamn.

Nerdragningen av intensivplatser ska inte innebära att sjukhusets akutuppdrag eller operationsverksamhet påverkas.

Politikerna i regionstyrelsen ska ta ställning till förändringen vid ett extrainsatt möte den 30 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!