Internationellt intresse för 2 000 hektar mark

Ett kanadensiskt gruvbolag har ansökt om att få undersöka 2 000 hektar i Gladhammar och Ankarsrum, för att leta efter fyndigheter av kobolt, koppar och nickel.

Miljöchef Carolina Stalebrant. Foto: Anders Sjögren.

Miljöchef Carolina Stalebrant. Foto: Anders Sjögren.

Foto:

Västervik2017-11-22 06:30

Ansökan om undersökningstillstånd har skickats till Bergsstaten i Luleå, av de kanadensiska gruvbolaget Canadian Cobolt Projekts Inc. Västerviks kommun och länsstyrelsen i Kalmar län har till den 15 december på sig att lämna synpunkter till Bergsstaten.

- Det bolaget har vi inte fått någon ansökan från tidigare, säger miljöchef Carolina Stalebrant.

Det kanadensiska bolaget skriver i sin ansökan att tidigare undersökningar och gammal data påvisar det kan finnas förekomst av de mineraler som man vill bryta i området. I sin ansökan anser bolaget att området runt Tjursbosjön är extra intressant.

Får bolaget undersökningstillstånd kommer provborrningar att ske i ett område på 1 923 hektar från Fårhult i öster till Blackstad-Bjärka i väster. I området ligger Stormandebo, Toppetorp, Frösvi Hallingebergs-Rumma.

I ansökan säger bolaget att varken borrningar eller geofysiska provtagningar inverkar på allmänna-och enskilda intressen.

Ett undersökningstillstånd som man söker i området som kallas för Gladhammar 11, kostar bolaget 38 460 kronor.

Lagar och regler

Även om bolaget får undersökningstillstånd i området kommer det att ta flera år innan någon gruvverksamhet kan komma att starta.

- Det är det första nålsögat som bolaget ska ta sig igenom. Därefter är det bearbetningskoncession enligt minerallagen som söks hos Bergsstaten det också, säger Carolina Stalebrant.

Därefter ska miljötillstånd beslutas av Mark-och miljödomstolen avslutningsvis beslutar Bergmästaren om markanvisning och Bygg-och marklov beslutas av plan och bygglagen.

Miljö-och byggnadskontoret får yttra sig i ärendet nu. Vad kommer ni att lyfta fram i det?

- Vi tittar på friluftslivet och kulturmiljöer i området. Miljökvotsnormer för vatten, pågående ärenden i området samt om det finns andra konflikter och hur översiktsplanen ser ut.

Gruvbrytningen på bergsryggen i Gladhammar har pågått i flera hundra år. Senast någon gruvbrytning förekom i området var för drygt ett hundra år sedan. Under alla år som brytningen pågått har mycket slaggmaterial blivit liggande på berget och i närheten av gruvorna. Dessa har legat öppet och läckt ut mineraler i den närliggande Tjursbosjön. Ett projekt startade för cirka tio år sedan med att minska utläckaget av framförallt koppar.

Västerviks kommun har satsat stora pengar på att minska läckaget från Gladhammars gruvor. Kommer ni att skriva det i ert yttrande?

- Ja det kommer vi att göra, säger Carolina Stalebrant.

Anders Sjögren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om