"Jag har fått höra att jag är lat"

För Angelica Rundberg i Västervik har en stor del av livet bestått av en kamp för att gå ner i vikt. För ett år sedan fick hon diagnosen lipödem vilket gav henne en förklaring till varför hon aldrig lyckats.

Hos de flesta personer med lipödem sätter sig svullnaden främst på underkroppen. I Angelica Rundbergs fall har det spridit sig även till överkroppen.

Hos de flesta personer med lipödem sätter sig svullnaden främst på underkroppen. I Angelica Rundbergs fall har det spridit sig även till överkroppen.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2018-06-30 09:00

Lipödem är en sjukdom som drabbar främst kvinnor. Den är för många relativt okänd och var det länge även för Angelica Rundberg som sedan tonåren sakta men säkert ökat i vikt till följd av bristen på kunskap om sjukdomen.

Sjukdomen ingår i gruppen lymfatiska sjukdomar och innebär att lymfsystemet inte klarar av att transportera bort överflödig vätska, lymfa, från kroppen. Det leder till svullnad på främst underkroppen och får man inte behandling eller hjälp i tid kan den ökade kroppsvolymen bli permanent och leda till en övervikt som i sig kan vara farlig för hälsan.

En vanlig reaktion som Angelica och andra personer med sjukdomen möter, både hos privatpersoner och inom vården, är att de bara är överviktiga och borde försöka gå ner i vikt.

– Jag har bantat i hela mitt liv, men det hjälper inte. Jag har fått höra att jag är lat och inte gjort tillräckligt, säger Angelica och berättar att ätstörningar inte är ovanligt hos personer med lipödem.

– En del ser helt anorektiska ut på överkroppen men är ändå extremt stora nertill.

Till skillnad mot lymfödem, som är en mer känd lymfatisk sjukdom, sätter sig svullnaden hos en patient med lipödem symmetriskt över kroppen och alltså inte enbart på exempelvis en arm eller ett ben. Dessutom är händer och fötter ofta opåverkade. Angelica Rundberg visar hur hon har som små "snörmärken" vid vrister och handleder där fötter och händer ser normala ut medan armar och ben är rejält svullna.

Under den gångna månaden har lipödem uppmärksammats extra via den internationella lipödemmånaden. Det har ordnats demonstrationer och möten och hållits kampanjer från Svenska Ödemförbundets sida för att sprida kunskap om den relativt okända sjukdomen.

Angelica Rundberg har nyligen valts in i styrelsen för Svenska Ödemförbundet och gör även hon vad hon kan för att nå ut med budskapet.

– Jag vill ju att andra ska kunna få hjälp i tid, innan de blir så stora som jag har blivit, säger hon och berättar att det finns hjälp att få. Exempelvis lymfmassage, kompressionskläder och vissa typer av långsam träning som inte pumpar ut så mycket blod i kroppen. Ett sätt att bli av helt med de påverkade fettcellerna är att helt enkelt fettsuga patienten.

– Men att erbjuda en person med lipödem en magsäcksoperation är bortkastade pengar då fettcellerna ändå inte försvinner, säger Angelica.

Lipödem och andra lymfatiska sjukdomar

Lymfatiska sjukdomar uppstår när lymfsystemet inte klarar av att transportera bort överskottsvätska ur kroppen. I stället uppstår svullnad som kan försvinna vid vila men också bli permanent då det svullna området förtätas av bind- och fettväv.

Lipödem är en kronisk störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna är påverkade. Den drabbar främst kvinnor och bryter oftast ut i samband med hormonförändringar, som pubertet, graviditet och klimakterium.

Lipödem försvinner inte med bantning eller träning även om de drabbade områdena kan bli mindre.

Källa: Svenska ödemförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!