Jägaren: "Det här är bara början"

Vildsvinsstammen ökar just nu explosionsartat i Marsbäckenområdet, främst längs Gäddeglovägen vid sjön Maren. Källsåkers jaktlag, som gränsar till Marsbäcken, erbjuder sig nu att börja skjuta av djuren.

Montage

Montage

Foto: Mikael Svensson, Kjell-Arne Karlsson

Västervik2019-02-24 20:00

– Det här är bara början av vad som kommer att växa till ett gigantiskt problem om inte åtgärder nu snabbt sätts in. Gynnsamma vintrar och ett par år med gott om ekollon har gjort att vildsvinsstammen för närvarande växer med 10-15 procent per år, säger erfarne jägaren Lennart Johansson i Västervik.

I ett brev till kommunen förelår han nu att hans jaktlag, Källsåkers jaktlag, ska få börja skjuta vildsvin även på angränsande marker i Marsbäckenområdet, som ägs av Västerviks kommun.

– Problemen är allra störst längs Gäddeglovägen. Längs denna väg finns ett stort antal ekar, under vilka det ligger ekollon i mängder. Vildsvinen har en fristad i vassarna vid sjön Marens stränder, där de mätta kan söka sig en daglega, säger Lennart Johansson.

– Läget är akut och vildsvinen måste börja decimeras innan de intar även hela Gertrudsviksområdet.

På båda sidor av Gäddeglovägen hela sträckan bort mot cementfabriken och Målserums ridskola syns överallt spår efter vildsvinens framfart, såsom upplöjd mark, omvända torvor och uppvälta stenar.

– Vildsvinen är sitt utseende till trots intelligenta djur. Blir de störda i ett område drar de vidare till en lugnare plats där de stannar ett tag innan de eventuellt återvänder.

I brevet till kommunen förelår Källsåkers jaktlag även att man skulle kunna börja arrendera den aktuella marken i Marsbäckenområdet.

Vildsvinsstammen växer just nu explosionsartat i hela området kring Marsbäcken i Västervik.
Vildsvinsstammen växer just nu explosionsartat i hela området kring Marsbäcken i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!