Januari - tuff månad ekonomiskt

Efter allt julhandlande, nyårsfirande och mellandagsreor kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop i januari. För att inte hamna i skuldfällan är det viktigt att få kontroll över sin ekonomi.
- Tänk långsiktigt. Fundera på varför du har hamnat i situationen och lägg upp en plan för hela året, säger Maya Ljungblad på Tjustbygdens Sparbank.

Maya Ljungblad på Tjustbygdens Sparbank delar med sig av sina bästa spartips. Foto: Ellinor Harrysson

Maya Ljungblad på Tjustbygdens Sparbank delar med sig av sina bästa spartips. Foto: Ellinor Harrysson

Foto:

Västervik2018-01-10 16:00

Januari är en tuff månad för många. Efter julens köphysteri brukar ekonomin vara ansträngd.

- Under jul och nyår är det högt tryck på konsumtionen. Vi lägger mycket pengar på mat och presenter inför jul och sedan kommer mellandagsreorna. Det är lätt att ryckas med och kanske handla mer än man har budgeterat för, säger Maya Ljungblad.

För att pengarna ska räcka hela månaden är det viktigt att hålla igen så mycket som möjligt och undvika onödiga köp. Ett enkelt tips är att göra matlådor istället för att äta ute.

- Använd köp och sälj-sidor om du har saker hemma du kan sälja. Gå igenom dina abonnemang och säg upp sådant du inte nyttjar längre.

Tänk långsiktigt

Är läget akut kan man be att få lägga upp en avbetalningsplan.

- Ring företagen du ska betala och förklara din situation. Fråga om det är möjligt att lägga upp en avbetalningsplan. Det visar att du tar ansvar och försöker att hitta en lösning, säger Maya Ljungblad.

För att undvika att hamna i en liknande situation igen gäller det att tänka långsiktigt - att verkligen se över sin ekonomi och lägga upp en plan för hela året. Då blir det också lättare att ta sig igenom de stora köpperioderna utan att bankkontot går minus.

- Den ekonomiska stressen är negativ, men man kan göra något åt den. Det gäller att hela tiden ligga steget före. Ta fram kalendern och gå igenom vilka månader som blir dyrare, så kan du börja spara lite extra redan nu. Prata om det i familjen, så att alla är med på det. Det är viktigt att man har en gemensam syn.

Behöver man rådgivning finns det hjälp att få, både hos banken och hos kommunen.

- Mycket handlar om att ta bort tabun kring att prata om pengar. Tyvärr är det väldigt skambelagt, framför allt om det inte går som man tänkt sig. Pratar man inte om det så tar man ofta till lösningar som är mindre fördelaktiga. Det finns bra stöttning att få, säger Maya Ljungblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om