Jätteförlust för regionen

För första gången sedan 2004 visar landstinget ett negativt resultat. Summan ligger på minus 95 miljoner kronor.

Kostnad för hyrpersonal, högspecialicerad vård och nedgång på börsen är tre anledningar till varför Region kalmar visar på negativt resultat i bokslutet för 2018.

Kostnad för hyrpersonal, högspecialicerad vård och nedgång på börsen är tre anledningar till varför Region kalmar visar på negativt resultat i bokslutet för 2018.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-02-04 11:02

Under förmiddagen presenterades landstingets (nuvarande Region Kalmar län) bokslut för 2018. Bokslutet visar ett negativt reslutat på 95 miljoner kronor, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande. De anger tre huvudanledningar till resultatet:

* Hyrbolagskostnaderna ökade med 34 procent i jämförelse med 2017 och slutade på drygt 200 miljoner kronor.

* Den köpta högspecialiserade vården blev dyrare än beräknat.

* En kraftig nedgång på börsen i december ledde till en lägre avkastning på pensionskapitalet i KLP vilket bidrog till att det tidigare prognostiserade nollresultat inte kunde nås.

Lars Mattsson, ekonomidirektör på Region Kalmar, säger att landstinget hade ett prognoserat kapitalvärde på 160 miljoner kronor.

– Värdet sjönk med 60 miljoner men var tillbaka igen i slutet av januari.

En betydligt högre investeringstakt, 712 miljoner 2018, påverkar också resultatet. Det är framför allt inom psykiatrin med pågående nybyggen i både Kalmar och Oskarshamn de stora investeringarna skett under 2018.

Regionråd Anders Henriksson säger att investeringar som man planerat ligger fast.

– Vi kommer inte att backa från att bygga ny psykiatri vid Västerviks sjukhus till exempel.

Han fortsätter:

– Fokus ligger på digitalisering för att frigöra tid för medarbetare, jobba vidare med omställningen till nära vård och vara en attraktiv arbetsgivare för att få ner kostnader för hyrbolagen. Det handlar också om återhållsamhet för att få ner nettokostnadsutvecklingen.

Både Lars Mattsson och Anders Henriksson säger dock att det ekonomiska läget för Region Kalmar län är fortsatt stabilt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!