Jenny trivs med att vara kantor

Hon sågs kanske med viss skepsis när hon började sin kantorstjänst i Hjorted kyrka den där gången för 19 år sedan. 23 år ung och nyutexaminerad. Men den tvekan som eventuellt fanns i församlingen har för länge sedan försvunnit. Idag leder Jenny Larsson såväl kyrkokör som barnkör, och till jul drar hon samman en extra stor julkör.

Jenny Larsson har jobbat som kantor i Hjorteds kyrka i 19 år. Foto: Lena Dahlberg

Jenny Larsson har jobbat som kantor i Hjorteds kyrka i 19 år. Foto: Lena Dahlberg

Foto:

Västervik2016-12-30 16:00
Efter en 2,5 år lång kantorsutbildning på Oskarshamns folkhögskola tänkte Jenny Larsson först vidareutbilda sig i klassiskt piano, men valde att jobba som kantor istället.
– Här fick jag både piano och orgel, såväl som kör och sång. Det kan vara svårt att få arbete som enbart pianist.
Den största delen av hennes tid går åt till körarbetet. De tre senaste åren har Jenny Larsson haft en julkör där alla som vill får vara med. Just nu spänner åldrarna från 18 till 88 år.
– I år är det ett 40-tal i julkören, med deltagare från bland annat Hjorted, Totebo, Ankarsrum och Västervik. De sjöng den tredje advent och under midnattsmässan på julafton. Sista tillfället blir på Trettondagen.
– Körverksamheten växer hela tiden, kanske för att alla känner att det blir så mycket bättre när man är många – och roligare.

Stommen i julkören är kyrkokören som består av cirka 25 medlemmar och som firade 100 år under 2016. Ett antal som växt tack vare det stora intresset för körsång.
– Vi sjunger fyrstämmigt, vilket inte alltid är så lätt. Det kan ta ett par år att komma in i. Alla kan lära sig, men det kräver en del träning.
Jenny Larsson leder även barnkören Mix Vox med cirka 20 barn i åldrarna sex till tolv år.
– Det är roligt – barn sjunger alltid av hjärtans lust och berör på ett särskilt sätt. Det finns också ett otroligt engagemang inom församlingen med föräldrar som skjutsar sina sångglada barn.
I kantorstjänsten ingår även att, i samarbete med prästen, ta fram de psalmer som ska spelas under gudstjänster och vid olika förrättningar.

– Att ta fram andra sånger och kontakta solister och musiker är mitt ansvar.
Vad händer i Hjorted kyrka under 2017?
– Vi kommer uppmärksamma Luther-året, att det är 500 år sedan Martin Luther inledde reformationen. Eventuellt med en musikal. Sedan hoppas jag förstås på ett fortsatt stort engagemang i körerna.
När Jenny Larsson inte arbetar i Hjorted ger hon pianolektioner inom den kommunala musikskolan i Oskarshamn. Fritiden ägnas åt att måla akryl och teckna, där blyertsporträtt är det roligaste just för tillfället.
– Jag har aldrig ställt ut men skulle vilja göra det någon gång i framtiden. Vi får se om det blir under 2017.

Att teckna blyertsporträtt och måla akryl är ett stort fritidsintresse hos Jenny Larsson.
Att teckna blyertsporträtt och måla akryl är ett stort fritidsintresse hos Jenny Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om