Jerseykossor – ett självklart val för Isak och Annelie

Starka ben och klövar, fet och proteinrik mjölk och mycket mjölk i förhållande till foderåtgång. Därtill lugna och vackra. Anledningarna till att ha en jerseybesättning är många, tycker ägarna till gården Spjuthult i Hjorted.

Foto:

Västervik2016-09-22 19:00

Det var Isak Hjortbrandts farföräldrar Valfrid och Rut som började med jersey. 1954 köptes den första kon, och tydligen trivdes de med rasen för sedan blev det jersey för hela slanten. 1962 hade dåvarande ägare en renrasig jerseybesättning. Numera finns det runt 230 jerseykor på granngårdarna Spjuthult och Björkhult.

Nytt och ombyggt

Spjuthult köptes av Valfrid och Rut Hjortbrandt någon gång under 1940-talet. Ägorna utökades, ladugården byggdes ut i omgångar och besättningen växte. 1971 köptes även granngården Björkhult. Korna flyttades dit och ungdjuren blev kvar på Spjuthult.

– 1980 tog min pappa Krister Hjortbrandt över Spjuthult, fem år senare började han med jerseykor även här, säger Isak.

2009 byggdes den nya ladugården, med kall lösdrift och mjölkgrop, och med plats för 87 kor och kalvstall. 2014 byggdes logen om till lösdrift för ungdjuren.

Alltid velat bli bonde

Förra året tog Isak och Annelie Hjortbrandt över driften av gården, som Isak numera äger. De arbetar båda två i verksamheten, Isaks pappa Krister hjälper till ibland.

Annelie är uppvuxen på gården Flugenäs utanför Frödinge. Paret träffades när de gick på Gamlebygymnasiet.

– Vi har knappt 90 kor, plus rekrytering. Kvigkalvarna föder vi upp själva, tjurkalvarna säljer vi till en annan uppfödare.

– Jag har alltid velat ta över gården, och varit delaktig i arbetet och uppbyggnaden, säger Isak Hjortbrandt.

– Vi är nöjda med storleken på vårt familjejordbruk och är inte avskräckta över mjölkpriset.

Starka ben och klövar

På Spjuthult utfodrar man med egen ensilageskörd och har i stort sett egna maskiner, visst samarbete förekommer med Björkhult. Just nu ska den tredje skörden vall tas, som dock är ovanligt liten på grund av torkan.

– Vi klarar oss med foder kommande säsong, men det får inte blir en torrsommar till, säger Annelie Hjortbrandt.
Isak och Annelie kan inte tänka sig någon bättre ras än jersey, men tror samtidig att alla bönder är måna om den ras de själva har.

– Jersey ger bra kvalitet på mjölken, med hög fetthalt, 6,2 procent, och hög proteinhalt, 4,3 procent. De mjölkar också mycket i förhållande till kroppsvikt och foderåtgång. De är friska och har inte så mycket problem med ben och klövar. Jersey är även bra i lynnet, lugna, trevliga – och vackra!

Kvigkalvarna föder Hjortbrandts upp själva, tjurkalvarna säljs till annan uppfödare.
Kvigkalvarna föder Hjortbrandts upp själva, tjurkalvarna säljs till annan uppfödare.
Spjuthult

Storlek: 167 hektar, varav 87 hektar skog

Ägare: Isak Hjortbrandt, som driver gården tillsammans med sin fru Annelie Hjortbrandt

Familj: paret har barnen Arvid, 11, Edvin, 8 samt tvillingarna Axel och Ellen, 4

Djur: ett 90-tal jerseykor, plus ungdjur och kalvar

Dessutom: hund, katter, kanin och höns

Mjölkmängd: 7628 kilomjölk per ko och år, eller 10184 kilo ecm (ett jämförelsetal som varierar beroende på fett- och proteinhalt bland annat)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om