JO tar upp roddklubben på nytt

Justitieombudsmannen prövar fallet med roddklubben en andra gång. Myndigheten vill veta vad kommunen gjort för att undvika jäv.

För andra gången på några år blir den gamla roddklubbstomten i Västervik föremål för justitieombudsmannens intresse.

För andra gången på några år blir den gamla roddklubbstomten i Västervik föremål för justitieombudsmannens intresse.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-09-20 20:00

I våras anmälde roddklubbens ägare kommunen för andra gången.

Första anmälan blev en seger för hans del: Justitieombudsmannen ansåg att Västerviks kommun gjorde fel när man krävde att roddklubbens ägare skulle lägga fram bevisning för påståenden som han gjort i en tidningsintervju.

Den andra anmälan är en fortsättning: Roddklubbens ägare och hans advokat anser att den tjänsteman som håller i ärendet, i och med JO-kritiken, blivit jävig. Därför borde kommunen ha låtit någon annan tjänsteman ta över handläggningen av roddklubben.

Justitieombudsmannen vill nu att kommunen kommenterar anklagelserna, och särskilt att kommunen berättar vilken hänsyn man tagit till den paragraf i kommunallagen som handlar om jäv.

I samband med att JO-anmälan lämnades in i somras sade miljö- och byggnadsförvaltningens chef Ola Karlsson att han inte ansåg att tjänstemannen var jävig.

– Alla beslut i den här frågan har fattats av nämnden. Varje gnutta ny information i ärendet som vi har fått fram har vi delgett nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!